Ulf Lindberg, ny senior rådgivare på Diplomat Communications. Foto: Ola Nilsson
PR

Lobbyisten Ulf Lindberg går från Almega till Diplomat

“Branschen har utvecklats från en rätt misstänkliggjord och okänd verksamhet till en kvalificerad tjänstebransch som för de framgångsrika aktörerna handlar om att vara en långsiktig partner till sina kunder med ett breddat utbud”. Det säger Ulf Lindberg, som är ny senior rådgivare på kommunikationsbyrån Diplomat Communications, till Realtid.

Uppdaterad 2018-02-05
Publicerad 2018-02-05

Diplomat Communications har rekryterat Ulf Lindberg som ny senior rådgivare inom Public Affairs.

Ulf Lindberg kommer närmast från tjänsten som näringspolitisk chef i bransch- och arbetsgivarorganisationen Almega, där han sedan år 2001 byggt upp den opinionsbildande verksamheten och synliggjort tjänstesektorns betydelse för samhällsutvecklingen.

Ulf Lindberg har lång och bred erfarenhet av att arbeta med näringslivsfrågor som arbetsmarknad och kompetensförsörjning, högre utbildning, valfrihet, upphandling och innovation. Under tiden på Almega lanserade och genomförde han flera reformförslag, där en av de mest uppmärksammade framgångarna var skapandet och utvecklingen av skattereduktionsmodellerna för RUT i Sverige; ett arbete som han 2006 fick utmärkelsen Årets lobbyist för.

Ulf Lindberg kommenterar:

Vad lockar med uppdraget på Diplomat?

– Som mångårig konsultköpare imponerar det att se en byrå inifrån som har ett så starkt kundfokus och som tänker långt fram med att utveckla även sitt PA-erbjudande i en integrerad mix med kvalificerade digitala tjänster och content.

Vilken blir din roll på Diplomat? Ska du jobba mot några särskilda branscher/kunder?

– Jag har en roll som senior advisor och hoppas kunna bidra utifrån min erfarenhet främst i skärningspunkten mellan samhällsnytta och företagsnytta. Jag har jobbat länge med företag i tjänstesektorn men känner egentligen ingen begränsning branschmässigt.

Hur har PA-området utvecklats under din tid som verksam i branschen?

– Branschen har utvecklats från en rätt misstänkliggjord och okänd verksamhet till en kvalificerad tjänstebransch som för de framgångsrika aktörerna handlar om att vara en långsiktig partner till sina kunder med ett breddat utbud. Ett flexibelt komplement till kundens egen organisation.

Vad utmärker en duktig lobbyist?

– Långsiktigt trovärdigt relationsskapande. En person som kommer med konstruktiva lösningar som kanske löser en samhällsutmaning men också ger ett värde till uppdragsgivarna.

Vad är du mest stolt över att du åstadkommit under din karriär hittills?

– Generellt är det nog den förändrade synen på tjänstesektorn i Sverige. Annars är nog att få RUT-reformen på plats inklusive de nya områden som flytt och IT som kommit till. Jag var också inblandad i valfrihetsreformernas tillkomst. LOV, som lett till valfrihet i primärvård och äldreomsorg. En fråga som jag fortfarande är inblandad i är den frivilliga koden för kortare betaltider, som de 13 största företagen i Sverige nu har lovat att tillämpa. Det är en viktig fråga för många av Sveriges små och medelstora företag.

Platsannonser