Annons

Annons

LKAB Minerals förvärvar brittiskt

LKAB Minerals förvärvar samtliga aktier i Francis Flower i England.

LKAB Minerals meddelar under onsdagen att man förvärvar samtliga aktier i Francis Flower1.

— Förvärvet av Francis Flower skapar tillväxt inom området för industrimineraler. Inom LKAB:s strategiplan avser vi att öka produktionen av järnmalm, men också att samtidigt utöka våra andra affärer, för att på sikt ha en bättre balans mellan dessa och göra oss mindre känsliga för svängningar på järnmalmsmarknaden, vilket därmed stärker LKAB som helhet, säger LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström.

Förvärvet innehåller även andra delar av strategisk betydelse, enligt Moström. Han uppger att bolaget genom att sammanföra dessa två verksamheter skapar en cirkulär ekonomi med en tydlig koppling till LKAB:s försäljning av järnmalm.

Annons

Annons

Ett av Francis Flower:s produktområden är återvinning av masugnsslagg som förädlas till mald granulerad masugnsslagg (GGBS), vilket ersätter Portlandcement i produktionen av betong och minskar koldioxidutsläppen, säger Moström.

Francis Flower:s årliga försäljning uppgår till ca 1,3 miljoner ton mineralprodukter till ett värde av närmare 800 miljoner kronor (70 miljoner GBP), varav merparten i Storbritannien. Bolaget har cirka 130 anställda vid fyra produktionsorter i England. 

LKAB Minerals befintliga verksamhet i Storbritannien är av en snarlik storlek, med fyra verksamhetsorter och 160 anställda. Huvudverksamheten är förädling och marknadsföring av mineralprodukter till bygg-, konstruktions-, plast-, färg-, eldfasta- och gjuteriindustrierna. 

2017 hade LKAB en försäljning motsvarande 23 miljarder kronor, varav LKAB Minerals andel var 2,4 miljarder kronor. 

Francis Flower är ett familjeägt bolag. Huvudägare är dess nuvarande vd, Adrian Wilmott, som kommer frånträda sin roll i och med försäljningens slutförande. Han kommer kvarstå i en rådgivande roll på konsultbasis under integrationen för att stödja verksamheten. 

Bolaget kommer integreras med LKAB Minerals befintliga verksamhet i England under ledning av Darren Wilson som ansvarar för den brittiska och europeiska verksamheten inom LKAB Minerals.

I förvärvet och företagsbesiktningen har LKAB biståtts av Bird & Bird i legala frågor, Handelsbanken och E&Y i finansiella frågor samt Golder Associates i frågor rörande hälsa, säkerhet och miljö. 

KPMG Corporate Finance agerade legala rådgivare till säljaren, TLT bistod också i legala frågor och KPMG Tax bistod säljaren med finansiell rådgivning.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons