Andra Farhad och Erika Eliasson. Foto: Press
Finans

Lendify och Börshajen i samarbete

Låneplattformen startar digital ekonomiskola med utbildningsplattformen Börshajen. "Vi ska hjälpa låntagare att bli investerare", säger Erika Eliasson, IR-chef på Lendify.

Uppdaterad 2018-02-28
Publicerad 2018-02-28

Det framgår av ett pressmeddelande.

Samarbetet syftar till att "öka låntagares kunskap och kontroll över sin privatekonomi", heter det. Lendifys utbildningsprogram har fått namnet "Lendify Rewards" och bygger på så kallad "gamification". Det har därmed inslag av spelkaraktär.

– Målet är att Lendify Rewards och ekonomiskolan tillsammans ska hjälpa låntagare hos oss att med tiden bli investerare – helt i linje med vårt övergripande syfte att förbättra svenskars ekonomi, kommenterar Erika Eliasson, IR-chef på Lendify.

Lendifys låntagare får exempelvis poäng om de betalar sin månadsfaktura i tid. De belönas också när de klarar olika delmoment i ekonomiskolan där Börshajen "står för de handgripliga verktygen", enligt pressmeddelandet.

– Ekonomiskolan kommer att vara öppen för alla. Med en bra privatekonomisk utbildning som bygger på gamificaton blir det lättare för den som vill att ta kontroll över sin ekonomi och skapa bättre förutsättningar för en ekonomiskt hållbar framtid, säger Andra Farhad, vd och grundare av Börshajen som erbjuder utbildningar inom sparande och investeringar.

Realtid.se har tidigare berättat att Lendify haft allokeringsproblem med för långsam omsättning på förmedlade lån. För att öka omsättningstakten lånade därför bolaget självt förra året totalt 300 miljoner kronor från så kallade institutionella investerare, alltså proffsinvesterare – som bolaget valt att inte offentliggöra. Kapitalet togs in i form av en emissionsobligation. Pengarna har sedan lånats ut på Lendifys plattform. 

I en intervju med Realtid.se från sommaren 2016 förnekade bolagets vd och medgrundare Nicholas Cullberg-Sundén att det skulle röra sig om en kursändring mot en mer bankliknande struktur.

– Vi är fortfarande bara en mellanhand och (...) man måste också ha respekt för att det tar längre tid för privatpersoner att förstå att det här ger bra avkastning i förhållande till risken. [Institutionella investerare] är vana att investera i den här typen av lån, sa han då.

I början av januari i år tog Lendify in ytterligare 111,5 miljoner kronor i en nyemission. De pengarna är, enligt Erika Eliasson, öronmärkta för teknikutveckling, men ska också användas för eget kapital i kommande obligationsemissioner.

Under förra räkenskapsårets andra kvartal (1 augusti–31 oktober) lånades totalt 175 miljoner ut via plattformen. Det kan jämföras med 170 miljoner under räkenskapsårets första kvartalet. Sedan starten 2014 har totalt cirka en halv miljard kronor förmedlats.

I slutet av förra året lanserade Lendify även vad de kallar för en andrahandsmarknad för lån. Därmed kan långivare/investerare på plattformen sälja sin låneportföljer till varandra. Detta beskrevs som ett viktigt steg mot att bli en börs för lån, som bolaget pekat ut som en övergripande långsiktig målsättning.

Lendify och Börshajen

Stockholmsbaserade Lendify har 30 anställda och erbjuder en internetbaserad så kallad peer-to-plattform (P2P) för lån. Grundtanken är att låta privatpersoner låna ut pengar till andra privatpersoner. Och bolagets målsättning är därmed att utmana bankers utlåning. I oktober 2017 hade 4.250 personer lånat ut pengar via plattformen.

Bolaget vill expandera till Norge och Finland, ta fem procent av blancolånsmarknaden och bli en börs för lån i Norden. Det utesluter inte banksamarbeten, men vill inte gå till börsen.

Bland Lendifys ägare återfinns Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, affärsängeln Fredrik Wallenberg samt Vostok New Ventures vd Per Brilioth och Lundin-toppen Ashley Heppenstall.

Börshajen är en utbildningsplattform som erbjuder kurser inom sparande och investeringar. Grundare och vd är Andra Farhad som på kort tid, och från mer eller mindre ingenting, också lyckats bygga upp en stor aktieförmögenhet, vilket uppmärksammats i flera medier.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in