Länsförsäkring Swedbank Nordea
Foto: Engin Akyurt via Unsplash.
Undersökning

Länsförsäkringar bland Sveriges högst ansedda företag, Swedbank och Nordea i botten

Länsförsäkringar placerar sig på topp-tio och Nordea och Swedbank i botten-tio bland Sveriges högst och lägst ansedda företag 2020.

Uppdaterad 2020-12-08
Publicerad 2020-12-08

Årets utgåva av Reputation & Trust-undersökning "Sveriges högst och lägst ansedda företag", som visar hur svenska folket rankar företagens anseende och hur mycket man litar på dem, ger topplaceringen till Ikea och lägst till Ryanair. Två finansbolag placerar sig på listan; Länsförsäkringar platsar som ett av tio bolag med högst anseende medan Swedbank och Nordea får var sin plats bland företag med lägst anseende.

– Eftersom topplistan innehåller de kunder som svenskarna spontant kommer att tänka på så spelar det stor roll om det hänt något under året som fått mycket uppmärksamhet. Förra året hade vi fler banker i botten på listan i kölvattnet av flera skandaler. I år ligger enbart Nordea kvar på ungefär samma nivå medan Swedbank har klättrat rejält och Danske Bank har försvunnit ur listan, säger Ingrid Landahl, grundare av kommunikationsbyrån Comma, i en skriftlig presskommentar.

Länsförsäkring Swedbank Nordea
Grafik: Högst och lägst ansedda företag i Sverige 2020. Källa: Reputation & Trust, Comma, T-Media

Bakom undersökningen står kommunikationsbyrån Comma och det finska analysföretaget T-Media. De har genomfört mätningen i elva år i fler än 40 länder. Sammanlagt har 3 702 svenskar rankat anseende i åtta olika dimensioner, innefattande företagens ledarskap, innovationsförmåga och ansvarsfullhet. 

Företagen som klättrat i år är Spotify, förbi förra årets tvåa Systembolaget och ICA. Nya på högst ansedda-listan finns Scania och Willys. Nya på lägsta ansedda-lustan hittar man Preem, Vattenfall, Tre/3, Nestlé och SJ.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in