Kunder lämnar Nordnet

Aktiemäklarfirman Nordnets vd Carl-Viggo Östlund var med och tog initiativ till en kampanj mot främlingsfientlighet i samband med valet, vilket har fått Nordnet-kunder att lämna firman.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2010-09-29

En initierad finanskälla berättar att Nordnets utspel mot Sverigedemokraterna i valdebatten har gjort att "hundratals" kunder nu lämnat firman.

Klicka här för att gratis få Realtid.se:s nyhetsbrev Finans och försäkring varje vecka via e-post.

Det varken Nordnet som bolag, ägarna eller företagsledningen utan vd Carl-Viggo Östlund, sparekonomen Mika Burman Götz och Finlandschefen Jan Dinkelspiel själva som på eget initiativ tagit ställning mot Sverigedemokraterna.

"Nordnet har inte tagit partipolitisk ställning", skriver Carl-Viggo Östlund i ett mejl till Realtid.se.

"Vi tog personligen en ståndpunkt mot främlingsfientlighet."

Nu har de samlat "närmare 1.000" läsare som följer deras inlägg på en blogg på sajten Twitter. För varje ny "follower" skänker Jan Dinkelspiel tio kronor och Mika Burman Götz fem kronor till "organisationer som jobbar mot främlingsfientlighet", enligt egna blogginlägg stiftelsen Expo och den ideella föreningen Centrum mot rasism.

Medarbetarna måste inte ha samma politiska övertygelse om företagsledningen.

"Det är naturligtvis inget vi kartlagt utan var folk står partipolitiskt är varje persons ensak", skriver Carl-Viggo Östlund och konstaterar att alla kunder naturligtvis är välkomna oavsett partifärg.

Carl-Viggo Östlund bekräftar att banken förlorat kunder på grund av hans och kollegornas personliga kampanj.

"Det har varit en handfull personer som sagt att de inte vill vara kunder längre", skriver han.

Men "betydligt fler" gillade ställningstagandet, hävdar han.

"Vi har fått mycket positiv respons på att vi vågade ta bladet från munnen och ta ställning för ett öppet samhälle för alla."

"Men det är klart att det funnits personer som varit emot detta, vilket är en naturlig reaktion när någon ur näringslivet vågar ta ställning."

"Det råder annars en utbredd tystnadskultur bland företagsrepresentanter i samhällsdebatten", skriver vd Carl-Viggo Östlund.

Vad som är fel med Sverigedemokraternas politik i sak väljer han att inte svara på i mejlet.

Nordnet har 310.000 kunder varav 180.000 i Sverige, 47.000 i Norge, 19.000 i Danmark och 60.000 i Finland.

Realtid.se får tag på Östlund i efterhand.

Vad anser du om Sverigedemokraterna? Varför?

""Låt mig säga att jag inte röstade på dem i valet. De står för en främlingsfientlighet som jag inte stödjer", svarar han via mejl.

Platsannonser

Logga in