FinansKrönika För dig som prenumerant

Torbjörn Isacson: Sämsta möjliga tajming för EQT

Publicerad
Uppdaterad
EQT får besk kritik i Danmark efter att portföljbolaget Top Toy tvingas begära rekonstruktion. Tajmingen är sämsta tänkbara. För leksaksbolaget är julhandeln känsligast möjliga tidpunkt. För EQT handlar det om att visa sig från den bästa sidan inför en planerad börsintroduktion.

Torbjörn Isacson

I samband med att Nordens största leksakskedja, med över 300 butiker med varumärkena BR och Toys ’R’ Us, lade fram siffrorna för sitt brutna räkenskapsår i fredags tvingades bolaget begära en rekonstruktion. Omsättningen föll med 700 miljoner kronor till 4,4 miljarder, medan framför allt en stor goodwillnedskrivning chockhöjde förlusten till 2,8 miljarder kronor.

Problemen har pågått under lång tid, och har uppkommit på en rad områden. Det handlar bland annat om en julhandel som floppat under flera år, it-system som inte fungerat och dramatiska strategi- och ledningsbyten.

För EQT, som efter en strid med andra riskkapitalister 2015 köpte 75 procent av aktierna från grundarfamiljen Gjørup för 1,7 miljarder danska kronor, motsvarande cirka 2,2 miljarder svenska kronor, är det ett stort bakslag.

EQT uppges under lång tid haft en maktkamp med bankerna, Nordea, Danske Bank och Nykredit, om framtiden för leksakskedjan. De så kallade covenanterna har brutits, och EQT har tvingats skjuta till nya pengar. De hårda förhandlingarna ska ha pågått in i det sista, då EQT och grundarfamiljen, som är kvar som minoritetsägare, inte ville tillföra mer kapital.
Nu väntar en kamp med ännu fler inblandade om vem som drabbas hårdast, förlorare återfinns i alla läger.

Hundra butiker ska stängas, och 450 anställda bli av med jobbet.

Att som leksakshandlare behöva komma med ett sådant besked drygt tre veckor före julafton är en mardröm. Kundernas förtroende är redan lågt efter att julhandeln misslyckats tidigare, bland annat har de som e-handlat av kedjan inte fått julklappar i tid till julafton. I Danmark varnas leksaksköparna nu för att handla hos BR eftersom bolaget riskerar att gå i konkurs. Kunderna hamnar då längst bak i kön, presentkort och bonuscheckar blir sannolikt värdelösa och det kan bli svårare att hävda garantier om det uppstår problem.

Dessutom kan leverantörer dra öronen åt sig, vilket kan innebära tomma butikshyllor i julhandeln.

Top Toy är förvisso långt ifrån ensamma inom detaljhandeln att drabbas av problem. Detsamma gäller snart sagt alla företag i branschen, där de flesta från internationella giganter som Ikea och H&M till Clas Ohlson, Best of Brands, JC, Kappahl, MQ, Teknikmagasinet och Gallerix tvingats leverera mer eller mindre dystra besked och ta till krafttag för att vända utvecklingen.

Men danska tidningar fylls av artiklar kring hur illa leksakskedjan, som klassas som ett av de mest ikoniska inslagen på danska gågator, skötts.

Detaljhandelsexperten Bruno Christensen dömer exempelvis ut EQT med orden ”Dålig ledning och bristande köpmannaskap”, och säger att riskkapitalbolaget fullständigt misslyckats med att hantera priskonkurrensen.

”Det är så kort tid sedan som man övertog kontrollen över Top Toy att man bara kan dra slutsatsen att EQT var både blinda och döva när de köpte leksakskedjan”, skriver den stora morgontidningen Berlingskes näringslivsredaktör Peter Suppli Benson.

Inte minst ifrågasätts det faktum att EQT köpte Top Toy vid en tidpunkt när alla – riskkapitalister, privata investerare och konkurrerande firmor – vilt jagade efter uppköpsobjekt. Det innebar att priserna sköt i höjden, och köparna bjöd överpriser även för bolag med tveksam framtid.

Liknande tankegångar framförde Realtids Per Lindvall i samband med att EQT nyligen gav ett bud på fastighetsbolaget Stendörren, ett erbjudande som accepterats av flera storägare men inte anses finansiellt skäligt av Stendörrens oberoende budkommitté, som lutar sig mot en värdering gjord av Handelsbanken.

tests

00000000

000000

000000

000000

Har du redan ett konto.

Teckna premiumabonnemang

Månad
299
kronor per månad

Ex moms
Registrera med företagsmejl

Mest populär
Helår
274
kronor per månad

Betala 3 289 kr per år
och spara 299 kr

Team

Medlemskap till hela företaget.
Få upp till 50% rabatt>>

Det här får du som medlem

  • Tillgång till allt vårt Premium-innehåll på Realtid.
  • Nyheter, analyser, granskningar och reportage för beslutsfattare.
  • Krönikor, och analyser från ledande profiler.
  • Bli en del av vår community.

Så här fungerar Premium

  • Betala per månad eller år.
  • Säg upp enkelt när du vill.
  • Välj mellan kort, Klarna eller företagsfaktura som betalningsalternativ.
  • Läs fullständiga villkor här.

Frågor?

Annons