PR-konsulten Jeanette Fors-Andrée
Kommunikation

Krisexperten: Väl anpassad pr-strategi av Ola Rollén

En hemsida, ett nytt twitterkonto och ett massivt försvarsteam är Hexagon-chefens opinionsstrategi inför rättegången i Norge. Satsningen på krishantering hyllas nu av pr-experten Jeanette Fors-Andrée.

Uppdaterad 2017-03-21
Publicerad 2017-03-21

Förra veckan beslutade den norska ekobrottsmyndigheten Økokrim att åtala Hexagons vd Ola Rollén för insiderhandel i bolaget Next Biometrics. Turerna kring Ola Rollén har väckt stort massmedialt intresse sedan han greps på Arlanda, häktades i Norge och en polisrazzia genomfördes på Hexagons kontor.

Men, det är inte bara det unika i att en börs-vd häktas som skapade den stora uppmärksamheten. Det gjorde även Ola Rolléns kriskommunikationsstrategi.

Under presskonferensen som hölls med anledning av beskedet om att Ola Rollén åtalas backades Ola Rollén upp av sin försvarare, vice ordförande i Hexagon, två av Sveriges tyngsta advokater inom finansmarknadsbrott samt en norsk expert på insiderlagen och mål i Norge.

Kort efter presskonferensen upprättades hemsidan olarollentruth.com där försvaret presenterar sin version om varför de anser att Ola Rollén är oskyldig.

På twitter har försvaret dessutom upprättat kontot @olarollentruth.

Pr-experten Jeanette Fors-Andrée säger till Realtid.se att hon inte har sett en liknande kommunikationsstrategi tidigare, men att den nödvändigtvis inte behöver vara fel.

– Det normala är att man håller en enklare presskonferens där man inte har så många från försvarssidan som närvarar och istället för att grotta ner sig i detaljfrågor väljer att ha fokus på resultat och framtiden.

Är du förvånad över strategivalet?

– Nej, egentligen inte. Ola Rollén är hyllad för sitt ledarskap och insatser som vd. Han är värdefull både för styrelsen och för aktieägarna. Det är tydligt att styrelsen har kalkylerat vad som gör minst möjlig skada och vad som får den största effekten. Det här är en väl anpassad strategi för att lugna aktieägarna och för att visa att styrelsen har full kontroll över situationen. Styrelsen vill signalera att det är "business as usual" och det lyckas de med.

Tror du att aktieägarna blir lugnade av den här strategin?

– Den här strategin förutsätter två premisser för att vara framgångsrik. Det första är att vd:n har styrelsens fulla stöd och förtroende. Det andra är att bolaget på ett trovärdigt sätt bemöter kritiken. I det här fallet är båda parametrarna uppfyllda på ett strukturerat och systematiskt sätt.

Vad anser du om att använda starkt laddade ord som “truth” på hemsidan?

– Man ska komma ihåg att Ola Rollén är oskyldig tills motsatsen har bevisats. Även den som granskas ska ges möjlighet att dela med sig av sitt budskap och sina argument. Det är väldigt obehagligt för en person att vara utsatt för ett sådant här drev. Genom den valda strategin ges Rollén en chans att ge sin bild av vad som har hänt, vilket görs på ett strukturerat och systematiskt sätt. Man tar ett samlat grepp och det är grunden till en bra strategi.

Ser du några nackdelar med den valda strategin?

– Generellt är inte bloggar och sajter som upprättas under kristider rätt väg att gå, eftersom de ofta kan uppfattas som dementier. Men i det här fallet anser jag att det fungerar, eftersom avsändaren bemöter sakfrågor och presenterar sin fakta på ett strukturerat sätt. I motsats till krisen i Swedbank då man slängde vd:n till vargarna har man i det här fallet tagit ett samlat grepp, vilket inger förtroende.

Hur stor bedömer du att krisen är?

– Det är en stor kris, eftersom misstankarna rör en välkänd vd för ett stort bolag. Helt fläckfri blir Ola Rollén troligtvis inte ens om han frias och det är troligt att Hexagon har fått sig en törn. Men genom att uppträda på det här systematiska sättet visar styrelsen ändå att de är enade och att avsikten är att återgå till det normala om Rollén frias. Jag är därför övertygad om att Rollén kommer att få sitta kvar om han frias.


 

 

Platsannonser

Logga in