Kiruna lyfter mot stjärnorna med nytt raketavtal

Raketavtal klart: Kiruna lyfter mot stjärnornaRaketavtal klart: Kiruna lyfter mot stjärnorna
Esrange i Kiruna är först ut i Europa att skjuta upp satelliter direkt i omloppsbanan. (Foto: Roland S. Lundstrøm/Scanpix/TT)
Publicerad
Uppdaterad

Amerikanska Firefly Aerospace och koreanska Perigee Aerospace ska skjuta upp raketer från Kiruna: ”Sista pusselbiten äntligen på plats.”

Annelie Sandström

Efter flera års försök att hitta raketbolag för samarbete tecknar Kiruna-baserade Swedish Space Corporation, SSC, avtal med Firefly Aerospace och Perigee Aerospace, skriver Dagens Industri.

Lennart Poromaa, platschef på Esrange i Kiruna, berättar för Sveriges Radio att samarbetena gör rymdbasen Esrange blir historiskt.

Förmågan att skjuta upp satelliter direkt i omloppsbanan istället för sondrakter har länge saknats i Europa.

Annons

Vanligt med förseningar

SSC räknar med att kunna starta uppskjutningar av satelliter tidigast nästa år.

Dock är förseningar vanliga i rymdbranschen, så det kan dröja till 2026 innan de första uppskjutningarna sker.

Firefly Aerospace kan få upp nyttolaster på drygt ett ton till en omloppsbana på cirka 300 kilometers höjd och samarbetet öppnar även dörren till den amerikanska marknaden.

Annons

”Att få in en fot i USA och få ett erkännande av en spelare som redan är etablerad där är väldigt viktigt”, säger SSC:s vd Charlotta Sund till DI.

Framtida samarbeten

Esrange är inte ensamt i kapplöpningen då flera rymdbaser är på väg att färdigställas i både norska Andøya och på Shetlandsöarna.

Antalet satellituppskjutningar som kan bli aktuellt från Kiruna återstår att se, men avtalet med Firefly kan öppna upp nya dörrar i framtiden.

Annons

”Firefly jobbar ihop med den amerikanska militären och om vi skapar möjligheter tillsammans kommer det även att ge oss samarbetsmöjligheter med Nato”, säger Sund till TT.

Läs mer:
Spacex överväger att sälja befintliga aktier – värderingen 200 miljarder. Realtid

Annons