Sofia Graflund, chefsjurist Northvolt och "Årets Bolagsjurist" foto: Vinge.
Sofia Graflund, chefsjurist Northvolt och "Årets Bolagsjurist" foto: Vinge.
Juridik

Hon är årets bolagsjurist

Sofia Graflund, chefsjurist på Northvolt tar hem titeln som “årets bolagsjurist”.

Uppdaterad 2020-04-05
Publicerad 2020-04-03

För åttonde året i rad gick Årets Bolagsjurist av stapeln i veckan. Sofia Graflund, chefsjurist på Northvolt, vann den hedersamma utmärkelsen.

”Årets bolagsjurist är en möjliggörare som med innovation, strategiskt tänkande och handlingskraft varit avgörande för uppbyggnaden av en för branschen transformerande verksamhet. En nyckelperson, som med analytiskt och proaktivt driv skapat förutsättningar för tillväxt i en industrisatsning som på kort tid utvecklats från att vara en mindre aktör till ett betydande industribolag”, skriver juryn i sin motivering.   

“Med ledarskap och affärsmässighet har Årets Bolagsjurist varit instrumentell i företagets kraftfulla expansion, som ritar om kartan för transportbranschen i en omställning med ny teknologi. Genom att på rekordkort tid säkra miljardfinansiering och finna lösningar till ett brett spektra av juridiska utmaningar har Årets Bolagsjurist visat på kraften av en gedigen yrkesskicklighet, där drivkraft och juridiskt hantverk skapat möjligheter för en transportomställning från grunden, med starka samhällsekonomiska värden i nutid såväl som framtid”, lyder motiveringen.

Rent konkret hänvisar motiveringen till de kapitalrundor som Sofia Graflund stängt på Northvolt. Med en miljardfinansiering från bolag som Goldman Sachs, Scania, Volkswagen, BMW, ABB, Vattenfall och AMF är hennes track record minst sagt starkt.

– Köparna har behov av att säkra tillgång när man ser att det inte kommer att finnas tillräckligt mycket batterier i en tid då Europa ställer om till fossilfritt. Det faktum att Northvolt kommer att producera världens grönaste batteri tilltalar också kunder och investerare, säger Sofia Graflund i en lång intervju till Affärsvärlden.

Innan Sofia Graflund som började på Northvolt jobbade hon på investmentbolaget Swedfund och dessförinnan som advokat på Vinge.

Förutom Årets Bolagsjurist utsågs ytterligare två utmärkelser. Helena Wanhainen, bolagsjurist på Tele2, utsågs till Årets Rising Star och Lena Almefelt, chefsjurist vid EQT, mottog Årets Deal.

Årets bolagsjurist

Priset arrangeras av Sveriges Bolagsjurister, Vinge samt Affärsvärlden.

Juryn bestod av:

Göran Lind, chefredaktör, Affärsvärlden

Sara Ribbeklint, ordförande, Sveriges Bolagsjurister

Johan Winnerblad, delägare och styrelseordförande, Vinge

Nina Macpherson, styrelseledamot, Scania samt tidigare SVP och Chief Legal Officer, Ericsson

Oskar Arndt, iZettle samt Årets Bolagsjurist 2019

Platsannonser

Logga in