Realtid

Trendbrott: Åtta av tio akademiker har fått jobb tre månader efter avslutade studier

Trendbrott: Åtta av tio akademiker har fått jobb tre månader efter avslutade studier
Realtid.se
Uppdaterad: 19 sep. 2023Publicerad: 19 sep. 2023

Sedan 1960-talet har fackförbundet Akavia, då Civilekonomerna och Jusek, undersökt hur möjligheterna ser ut för nyexaminerade akademiker att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden. Årets undersökning visar på en stark arbetsmarknad och trots ett svårt ekonomiskt läge tycks framtiden för nyexaminerade akademiker se ljus ut, åtta av tio har fått anställning inom tre månader efter avslutade studier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Akavias enkät Efter Examen riktar sig till nyexaminerade ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer och har genomförts av fackförbundet sedan 1960-talet. De senaste åren har arbetsmarknaden för nyexaminerade speglats av pandemi, men årets resultat visar på en tydlig återhämtning. Antalet tillsvidareanställningar har ökat kraftigt i jämförelse med tidigare år och 78 procent av de 1 900 svarande i studien uppger att de gått vidare till arbete 1–3 månader efter avslutade studier, vilket är den högsta siffran på tio år. Närmare åtta av tio (77 procent) av de svarande känner sig också säkra inför sin framtid på arbetsmarknaden.

Felix Ulfenstedt, sakkunnig arbetsmarknadspolitik på Akavia, ser positivt på årets resultat.

– Trots ett osäkert omvärldsläge och ekonomisk oro ser vi i år hur nyexaminerade snabbt kommer i arbete. Tillsvidareanställningarna ökar och fler uppger att de går till jobb i stället för vidare studier. Vi ser också hur arbetsmarknaden i hög utsträckning efterfrågar studenternas kompetenser.

Flexibilitet i arbetslivet blir allt viktigare bland nyexaminerade. Efter flera år av utbildning på distans under pandemin har fler vant sig vid att kunna bestämma var, när och hur de är tillgängliga. Undersökningen visar att nyexaminerade rankar detta viktigare vid jobbsökande än exempelvis en motiverande chef eller att kunna bidra till en bättre värld.

Undersökningen visar också en tydlig trend avseende hur nyexaminerade hittar sitt första jobb. Tidigare år har svarsalternativet ”genom kontakter” varit dominerade, men årets undersökning visar att digitala kanaler blivit viktigare och sex av tio nyexaminerade med anställning uppger att de hittat sitt första jobb genom digitala kanaler.

Fler fakta från undersökningen:
–  46 procent av de svarande fick sitt första arbete med relevans för sin utbildning före avslutade studier.
– Inom tre månader efter avslutad examen hade 88 procent av it-akademikerna fått ett jobb med relevans för sin utbildning. Motsvarande siffra för övriga professioner var 85 procent av juristerna, 80 procent av ekonomerna, 74 procent av personalvetarna, 71 procent av samhällsvetarna, och 63 procent av kommunikatörerna.
– 76 procent av de som fått en anställning har en tillsvidareanställning, vilket är den högsta siffran sedan 2008.
–  Kommunikatörer är den grupp som i högst utsträckning får tidsbegränsade anställningar (24 procent) följt av personalvetare (19 procent) och samhällsvetare (18 procent).

–  77 procent av de svarande känner sig säkra inför sin framtid på arbetsmarknaden. Säkrast känner sig juristerna och osäkrast känner sig kommunikatörerna, av vilka 42 procent anger att de känner sig osäkra.
–  För 49 procent av de svarande är stimulerande arbetsuppgifter den viktigaste parametern när de söker sitt första jobb, följt av lön och förmåner (48 procent) och balans mellan arbete och fritid (37 procent).
– För 58 procent av de svarande är hög ekonomisk avkastning den viktigaste parametern i sin framtida karriär, följt av utveckling inom en expert-/specialist-roll (54 procent) och arbetsuppgifter med eget ansvar (51 procent).

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Akavia under perioden mars–maj 2023. I urvalet ingår ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer som är under 36 år och har tagit examen under perioden september 2021 till augusti 2022. Undersökningen genomfördes som en totalundersökning bland Akavias medlemmar och som en urvalsundersökning bland icke-medlemmar.

ANNONS

Totalpopulationen omfattade 7 636 personer varav 1 880 personer svarade på enkäten, vilket gav en svarsfrekvens på 25 procent. De uppgifter som presenteras är sammanvägda och viktade resultat som är representativa för hela gruppen nyexaminerade.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]