Karolinska sjukhuset. Foto: TT
Foto: TT
Utmärkelse

Karolinska näst bästa sjukhus i Europa

Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm är världens sjunde bästa sjukhus, enligt tidskriften Newsweek. Sjukhuset är högst rankat i Skandinavien och näst högst rankat i Europa.

Publicerad 2021-03-04

Det är tidskriften Newsweek som för tredje året listat världens bästa sjukhus. Newsweeks rankning omfattar 2 000 sjukhus i 25 länder. Sjukhusen rangordnas efter tre kriterier: medicinska resultat, resultat i patientundersökningar och rekommendationer från experter, som läkare och chefer inom sjukvården. I fjol intog Karolinska plats tio i världen och stiger alltså nu tre placeringar, till nummer sju. Det framgår av ett pressmeddelande.

–Detta är ett erkännande till det fantastiska arbete som alla anställda på sjukhuset gör. År 2020 liknar inget annat i modern tid. Men Karolinska har utmärkt sig, även på global nivå, med att vårda många covid-19 patienter och samtidigt beforska sjukdomen och trots trycket från pandemin har vi också klarat utbildning, forskning och att ta hand om våra ordinarie patienter. Köerna är historiskt låga inom bland annat cancer- och hjärtsjukvård och kvalitetsresultaten ligger stabilt på höga nivåer, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör för Karolinska Universitetssjukhuset i en presskommentar.

Charité i Berlin, på plats sex, är det enda sjukhus i Europa som rankas högre än Karolinska Universitetssjukhuset. Samtliga sjukhus på plats 1-5 är amerikanska eller kanadensiska. Högst rankade sjukhus är Mayo Clinic, följt av Cleveland Clinic och Massachusetts General Hospital, samtliga amerikanska.  

Platsannonser