Finans Nyhet

Kameo-vd: “Det finns risk men vi har alltid säkerhet i lånen”

Fastigheter utgör större delen av säkerheten för Kameos utlåning, runt 90 procent, enligt vd Sebastian Harung.Fastigheter utgör större delen av säkerheten för Kameos utlåning, runt 90 procent, enligt vd Sebastian Harung.
Fastigheter utgör större delen av säkerheten för Kameos utlåning, runt 90 procent, enligt vd Sebastian Harung.
Publicerad
Uppdaterad

Med nya pengar från investmentbanken ABG Sundal Collier ska crowdfundingbolaget Kameo nyanställa 20 personer, varav merparten i Sverige. Företagets utlåning är beroende av hur fastighetsmarknaden utvecklas i Stockholm och Oslo – vilket ser bra ut på lång sikt enligt företagets vd.

Olof Swahnberg

Nyligen blev det klart att investmentbanken ABG Sundal Collier köper 20 procent av det svensk-norska crowfundingbolaget Kameo. Företaget har en plattform som gör det möjligt för privatpersoner att gå ihop och finansiera lån till små- och medelstora bolag. 

– Som tillväxtbolag och startupbolag behöver man finansiering, säger bolagets vd och grundare Sebastian Harung till Realtid.

– ABG:s investering i Kameo ökar trovärdigheten mycket till både bolaget och dess koncept.

Annons

ABG har också möjligheten att öka innehavet, men Sebastian Harung vill inte avslöja hur mycket ABG betalar förutom att det är “miljonbelopp”.

Pengarna ska användas i ungefär lika delar till att öka personalstyrkan till runt 25 personer från cirka 20 personer, marknadsföring samt att utveckla IT-plattformen. Sverige, som svarar för runt två tredjedelar av verksamheten, kommer att få merparten av de nyanställda, uppger Harung.

Kameos utlåning går till småföretag, mindre fastighetsutvecklare och franchisetagare. 

Annons

–Vi har hittills lagt mest fokus på kreditrisker framför att öka tillväxten.

Kameo har en genomsnittlig avkastning på 9,8 procent per år. Än så länge har Kameo inte drabbats av någon kreditförlust i sin portfölj på totalt 140 projekt, men bolaget räknar för närvarande med en förväntad kreditförlust på 0,3 procent av den totala utlåningen.

– Det finns risk men vi har alltid säkerhet i lånen. Vi räknar med att kunna få tillbaka mellan 80 till 100 procent av de fem projekt där vi hittills inte fått betalningar i tid.

Annons

Kameo har total utlåning på cirka 300 miljoner kronor. Fastigheter utgör större delen av säkerheten för lånen, runt 90 procent. Stockholm och Oslo står för en relativt stor del av utlåningen och där räknar Harung med en attraktiv marknad på lång sikt.

– På lång sikt tror vi att det är attraktivt med prisökningar [för fastigheter] i Oslo, Stockholm och Köpenhamn, även om det kan vara turbulent på kort sikt. Fler flyttar till storstäder och dessa städer är det attraktivt att jobba i.

– Vi vill även diversifiera portföljen genom att öka fokus på franchisetagare.

Konkurrensen på marknaden för lånebaserad crowdfunding har hårdnat under de senaste åren. Tydligaste konkurrenten är Toborrow som låter privatpersoner låna ut pengar till företag. En annan utmanare är Lendify som låter privatpersoner låna ut till privatpersoner.

Annons