Fintech

Kameo har nått sin första miljard

Sedan starten har Kameo hjälpt fastighetsutvecklare med finansiering för 1 miljard kronor från skandinaviska småsparare.

Publicerad 2020-11-27

Fintechbolaget Kameo sammanför investerare och växande företag, främst i fastighetsbranschen. Via Kameos plattform kan företagen låna pengar från småsparare. Investerarna, får sedan ränteutbetalningar månadsvis under en förbestämd löptid och därefter betalas lånet tillbaka.

Sedan starten har man nu lånat ut 1 miljard kronor till fastighetsutvecklare i Skandinavien.  
– Det blir allt svårare för mindre fastighetsutvecklare att få bankfinansiering. De är ofta för små för obligationsmarknaden, och om de väl får bankfinansiering tar det mycket lång tid, tid som kostar pengar. Vi får kapital och entreprenörer att mötas på ett snabbt och effektivt sätt, säger Sebastian Harung, vd och grundare av Kameo i en presskommentar.

En halv miljard av de utlånade pengarna är redan återbetalda, och Kameo har fortfarande inga kreditförluster i Sverige.
– Det här har också varit en otrolig resa för våra investerare. Vi har haft en kreditförlust på 2 miljoner i Norge, och med den inräknad har våra investerare i snitt fått en ränta på 9,4 procent, säger Sebastian Harung.

Kameo genomförde nyligen vad som – åtminstone så långt Kameo känner till – är Nordens största crowdfundinglån. Cirka 3 000 investerare har tillsammans lånat ut 43 miljoner kronor till byggstarten av åtta parhus i Nacka.
– Att vi kan fylla ett så stort lån mitt i en pandemi är ett tydligt tecken på att det finns en stark vilja till förändring, och att det finns ett stort behov av nytänkande lösningar, säger Sebastian Harung.

Platsannonser