Finans

Jon Jonsson har börjat betala investerarna

Realtid avslöjade i höstas att Jon Jonssons SSE Opportunities tvingats inleda en avveckling efter stora förluster. Nu har investerarna börjat få tillbaka en del av sina satsade pengar. Hittills har 60 procent av kapitalet återbetalats men någon likvidator är inte utsedd – tvärtemot vad Jon Jonsson sagt tidigare.
 

Uppdaterad 2017-01-23
Publicerad 2017-01-23

Det var i slutet av november som Realtid.se avslöjade att Jon Jonssons SSE Opportunities tvingats inleda en avveckling efter stora förluster.

Jon Jonsson

– Den prognos jag har är att fonden ska vara färdig-avvecklad första kvartalet 2017, det kan komma att revideras. En extern part engageras i nedmonteringen av fonden och det kan hända att de har en annan view på timing, berättade Jon Jonsson till Realtid.se och förklarade varför han tvingas avveckla fonden som lockat stora delar av den svenska finanseliten att satsa pengar:

– 2016 har varit ett katastrofår för mig, jag förlorade pengar varje månad de första sex månaderna. Fonden var ner tio procent vid halvårsskiftet, då bestämde jag mig för att stänga fonden. Det är bakgrunden, sa Jon Jonsson.

Efter Realtids artiklar skulle Jon Jonsson utse en likvidator i fonden. I ett brev som gick ut till investerarna skrev Jon Jonsson att avvecklingen av fonden tagit ”längre tid än förväntat” och att han därefter beslutat om att utse en formell likvidator som lyder under rådande lagstiftning på Jersey där fonden har sitt juridiska säte.

Realtid.se kan nu avslöja att det inte utsetts någon likvidator i fonden utan Jon Jonsson sköter själv avvecklingen. Men det har skett utbetalningar till investerarna. Investerarna som Realtid varit i kontakt med har hittills fått 60 procent av kapitalet. Det är dock oklart om samtliga investerare har börjat få tillbaka pengar.

Realtid har tillgång till en rapport som en av investerarna erhållit från en medarbetare som har haft tät kontakt med Jon Jonsson sedan fonden rämnade.

I rapporten redogörs för Jon Jonssons återbetalningsplan som han hittills följt, i alla fall i förhållande till de investerare Realtid.se varit i kontakt med:

1/3 towards the end of this year

1/3 towards the end of Q12017

1/3 towards the end of Q22017 (depends on market conditions)

Jon Jonsson hade en framgångsrik karriär på Goldman Sachs, Lehman Brothers och Carnegie innan han gick över till att driva den privata investeringsfonden SSE Opportunities med bas i New York. I fonden har han förvaltat sammanlagt 1.2 miljarder kronor. Pengar som den svenska finanseliten satsat.

Flera andelsägare i fonden var upprörda och upplevde att Jon Jonsson i princip gått under jorden och gjort sig oanträffbar. Man fruktade att tillgångarna skulle försvinna.

– Jag vet att ett fåtal hört av sig och är besvikna och upprörda över performance det här året och över att det tar lång tid att stänga ner fonden. Men den absoluta majoriteten av investerare är förstående, hävdade Jon Jonsson.

Gräddan av den svenska finanseliten och kändisar som Oscar Engelbert, huvudägare i Oscar Properties, och modemärket Acnes VD Michael Schiller har satsat miljontals kronor i fonden. Bland investerarna i fonden finns även Staffan Gestrelius, grundaren av  Qliktech, som numera heter Qlik, läkaren Ulf Lillkrona som är en av männen bakom företaget Executive health som Jon Jonsson varit involverad i och  finansmannen Per Josefsson på Brummer & Partners.

Fonden har Jon Jonsson drivit avgiftsfritt mot att han erhållit 40 procent av eventuella överskott. Fonden har gått mycket bra i perioder men det har också varit turbulens kring den. För drygt ett år sedan ansåg Finansinspektionen anser att SSE Opportunities gjort sig skyldigt till en allvarlig överträdelse av blankningsreglerna och påförde investeringsfonden en bot på hela 2 miljoner kronor.

Det var andra gången på bara några år som SSE Opportunities åkte på en FI-bot. 2012 krävdes fonden på 1,5 miljoner kronor för en missad flaggning.

Realtid.se har sökt Jon Jonsson för en kommentar till att utbetalningarna nu har kommit igång men att ingen likvidator utsetts.

Platsannonser