Fonder

Jobbförluster väntar Londons fondbransch

Flera fondförvaltare vill flytta jobb till Irland och Luxemburg efter Brexit-omröstningen.

Publicerad 2016-06-28

Londons fondbransch blev, som många andra, negativt överraskad över att Storbritannien röstade för att lämna EU. Nu kan det historiska beslutet innebära att många fondförvaltare flyttar stora mängder av jobb till marknader som Irland och Luxemburg.

Det skriver Financial Times, som tidigare även rapporterat att många stora brittiska förvaltare redan drabbats av stora kursfall dagen efter folkomröstningen. Aberdeen Asset Management föll 32 procent medan Schroders och Henderson föll med 17 respektive 16 procent.

Nu uppges ett antal fondhus fundera på nedskärningar i London och utökningar av verksamheten i Irland och Luxemburg, som redan är stora marknader för fondförvaltning.

En anonym medarbetare till en av Londons större förvaltare säger till Financial Times att hans arbetsgivare inte planerar att flytta högkvarteret från London men att resurserna definitivt ska utökas i Luxemburg.

Tankesmedjan Create Researchs vd Armin Rajan säger också att Irland och Luxemburg de kommande fem åren blir centrala marknader för retail-fonder medan Frankfurt och Paris tar över när det gäller institutionella fonder.

Irlands centralbank har redan börjat förbereda sig för ett stort inflöde av brittiska förvaltare, skriver FT.

Dessutom har bolag som M&G Investments och Rathbone lämnat indikationer om att de antingen flyttar till Dublin eller utökar verksamheten där.

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in