Realtid

Skolplattform i notiskrig med Stockholms stad

Christian Landgren.
Christian Landgren.
Anders Frick
Uppdaterad: 08 sep. 2023Publicerad: 08 sep. 2023

Efter ett vapenstillestånd mellan utbildningsförvaltningen i Stockholms stad och Öppna skolplattformen så är ett lågintensivt krig nu igång igen. Den här gången handlar striden om notiser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Long story short: Öppna skolplattformen är en alternativ app till Stockholms stads egen skolplattform. Under året har företrädare för den förstnämnda råkat ut för en farsartad katt-och-råtta-lek, då Tietoevry gång efter gång – på uppdrag av staden – saboterat Öppna skolplattformens tillgång till data från stadens plattform. Efter att Öppna skolplattformen polisanmäldes av Stockholms stad, och anmälan sedan lades ner, råder vapenstillestånd sedan hösten 2021. 

Under 2022 prisades Christian Landgren, initiativtagare till Öppna skolplattformen, av Skattebetalarnas förening för sina insatser mot slöseriet inom den offentliga sektorn. Kammarrätten har även givit Stockholms stad böter på mångmiljonbelopp för brister i skolplattform  och i april kom beskedet att skolplattformen läggs ner och ersätts av en ny plattform nästa år. 

Än så länge är det dock stadens nuvarande skolplattform som används – något som alla vårdnadshavare märkte när höstterminen drog igång. Många av dem använder Öppna skolplattformen parallellt med stadens egen lösning.

– Intresset är fortsatt väldigt stort. Vi får många glada kommentarer från föräldrar som kommit tillbaka från föräldramöten och fått tips om att vår app underlättar. Inför varje terminstart går vår app upp på topplistan över mest nedladdade appen så det känns väldigt kul, säger Christian Landgren till Realtid.

Nytt för i år är att appen numera är kostnadsfri – trots att Christian Landgren och hans kollegor har lagt en hel del utvecklingstid på den.

– Appen är gratis för att så många som möjligt ska kunna få reda på att den finns. Förut när appen kostade 10 kronor så kunde inte lärare tipsa om den, men nu är det fritt fram. Vår affärsmodell är istället att ta betalt från kommuner och huvudmän. Vi har redan fått beställningar från en friskolekoncern som vill byta ut sin nuvarande app mot vår för de tycker den är bättre och det blir billigare, säger Christian Landgren.

Notiser fungerar dock inte i Öppna skolplattformen, för det kräver att appen får information från skolan när något har hänt, så att notiser kan skickas ut.

– Detta kräver att Stockholms Stad samarbetar med oss och tyvärr är det inget de har prioriterat i dagsläget. Däremot kommer vi skicka notiser för alla kommuner som är kunder och vill samarbeta, säger Christian Landgren.

ANNONS

Hur är egentligen läget för er relation med staden just nu?
– Det är lite oklart. Vi har dialog med den leverantör som vann upphandlingen om att bygga den nya plattformen. Vi hoppas kunna koppla ihop oss med den inför skolstarten nästa höst så att alla kan fortsätta som vanligt att använda vår app, inklusive notiser. Det kräver dock en förhandling med staden och där väntar vi på svar. Vi får nog återkomma om detta. Det vore ju onekligen det bästa slutet i denna märkliga historia, säger Christian Landgren.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]