Finans

Investerarnas hemliga mejl till Jon Jonsson

Att Jon Jonssons investeringsfond SSE Opportunities är under avveckling efter omfattande förluster väcker heta känslor.
Nu rasar den svenska finanseliten som satsat miljontals kronor i fonden – Realtid har mejlen där flera olika investerare kräver förklaringar.

Uppdaterad 2016-11-23
Publicerad 2016-11-22

Realtid.se avslöjade igår att Jon Jonssons SSE Opportunities tvingats inleda en avveckling efter stora förluster.

– Den prognos jag har är att fonden ska vara färdig-avvecklad första kvartalet 2017, det kan komma att revideras. En extern part engageras i nedmonteringen av fonden och det kan hända att de har en annan view på timing, säger Jon.

Jonsson till Realtid.se och förklarar varför han tvingas avveckla fonden som lockat stora delar av den svenska finanseliten att satsa pengar:

– 2016 har varit ett katastrofår för mig, jag förlorade pengar varje månad de första sex månaderna. Fonden var ner tio procent vid halvårsskiftet, då bestämde jag mig för att stänga fonden. Det är bakgrunden, säger Jon Jonsson.

Jon Jonsson hade en framgångsrik karriär på Goldman Sachs, Lehman Brothers och Carnegie innan han gick över till att driva den privata investeringsfonden SSE Opportunities med bas i New York. I fonden har han förvaltat sammanlagt 1.2 miljarder kronor.

Realtid.se har varit i kontakt med flera personer som investerat i fonden och deras irritation är mycket påtaglig. De upplever att Jon Jonsson i princip gått under jorden och gjort sig oanträffbar. Nu fruktar man att att tillgångarna ska försvinna.

I ett mejl skriver Jon Jonsson:

"Hej
Jag ber om ursäkt för sent svar. Se försök till svar på era frågor nedan (i mailet)
Vidare; jag är 100% skyldig till extremt dåliga investeringsbeslut under 2016. Det är endast mitt fel och har kostat er mycket pengar, kostat mig mycket pengar och riskerar att rasera min karriär.
Det känns för mig som att ni tror att det finns något värre än dåliga investeringsbeslut bakom performance 2016. Jag skulle dock gärna vilja få en chans att bemöta era farhågor / se till att ni fick den verifikation som ni behöver för det.
Låt mig veta om ni vill ha ett conf call när ni är tillbaka.
Mvh
Jon"

– Jag vet att ett fåtal hört av sig och är besvikna och upprörda över performance det här året och över att det tar lång tid att stänga ner fonden. Men den absoluta majoriteten av investerare är förstående, säger Jon Jonsson.

Realtid.se har tillgång till flera mail från investerare och en investerare har valt att mer formellt svara Jon Jonsson med följande text:
 

"1. You have seriously mismanaged and misrepresented the fund.
2. You have been ignoring emails and phone calls.
3. You have been lying about the liquidity in the fund.
4. You are not reporting Month end NAV or Monthly Investor Statement.
5. You ar in breach of the terms in the term sheet.
6. Your are lying about your ownership in the fund. You sold most of your shares in 2015 according to the annual return off SSE Opportunities Limited"

Jon Jonsson menar på att han inte gjort något fel, han vidgår att affärerna gått dåligt men ställer sig oförstående till de ovanstående anklagelserna:

– Återigen jag har gjort dåliga affärer och får stå för det. Jag är extremt besviken på mig själv men insinuationen om wrongdoing, oetiskt eller fraud är bara totalt fel. Det har varit dålig genomlysning då det inte är en regulated fond utan ett investmentbolag vilket gör det lättare att skapa konspirationsteorier.

– Den stora gruppen investerare som har varit med under en längre period har inte kommit till de slutsatserna. De flesta investerare kommer till andra slutsatser än de investerare som är upprörda. Investerarna kommer få tillbaka sina pengar sedan är inte alla positioner stängda ännu så exakt hur det slutar vet vi inte idag, men det finns inget scenario där man inte får några pengar, säger Jon Jonssson. 

Platsannonser