Finans

Höga avgifter i etiska fonder – trots genomsnittlig avkastning

Avkastningen ligger ofta på liknande nivåer för etiska fonder. Men enligt experterna är avgifterna högre. 

Uppdaterad 2019-08-23
Publicerad 2019-08-23

En av tre svenskar sparar i en etisk fond och fler kan tänka sig göra det. Det visar en tidigare undersökning från Fondbolagens förening. Medan avkastningen inte behöver vara lägre än andra fonder är avgiften många gånger högre. Det skriver TT. 

Enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, är etiska fonder är dyrare än aktiefonder i genomsnitt.. Hon anser att fonderna är för högt prissatta och att fonderna ofta inte lever upp till de krav som ställs på aktiv förvaltning. Snittnittavgiften för till exempel Svanenmärkta fonder ligger på 1,28 procent

– Risken att man sätter Svanenetiketten på något som annars är ganska mediokert gör att man säkert enklare kan locka väldigt många sparare till någonting som inte levererar, säger hon till TT. 

Svanenmärkningen innebär också en utgiftspost för fondbolagen.

– Svanenmärkningen kostar ju. Då är risken att de små bolagen som faktiskt har fonder som faktiskt har möjligheter att vara aktiva på riktigt, de har inte möjlighet att betala för märkningen medan de stora Sverigefonderna har den möjligheten. Men en så stor fond kan inte placera i små bolag eller avvika för mycket från index.

Frida Bratts rekommendation till privatpersoner som vill investera hållbart är att de ska investera i en billig global indexfond och komplettera med en klimatfond.

– Det är fonder som investerar i bolag som jobbar med lösningar på klimatförändringar, säger Frida Bratt till TT.

Platsannonser