Eirik Winter
Eirik Winter
Bank

Het nordisk marknad i fokus för BNP Paribas

Många multinationella bolag, ett flertal riskkapitalister och en hamn för fin tech-bolag. Det är därför BNP Paribas storsatsar på den nordiska marknaden.  Det säger Eirik Winter, vd för BNP Paribas Group Nordic Region till Realtid.

Publicerad 2019-01-16

BNP Paribas ska bli ledande bank i Norden. Detta framgick av ett pressmeddelande under måndagen, vilket Realtid.se rapporterade om. 

Varför ser ni Norden som en tillväxtregion?
– Det är många faktorer. Banken har fattat ett beslut från högsta ledningen att Norden ska vara ett prioritetsområde. Det bygger för det första på att det finns en väldigt stor andel multinationella bolag i Norden. Då passar det vi håller på med som en global bank; att servra dem både globalt och lokalt när de växer. För det andra så finns det en väldigt stor PE-community, en stor del riskkapitalister som EQT, Triton, Nordic Capital, Altor, IK och så vidare. Dessa har väldigt torrt krut och de gör mycket affärer. Vi känner att vi kan stötta riskkapitalisterna både med kapital och rådgivning hur de ska använda sitt kapital. En tredje anledning är att detta är en fintech-hamn. Det finns mycket start up-bolag, nästa generation av bolag i ett område som vi satsar väldigt mycket på.

BNP Paribas presenterade under måndagen att man rekryterat sex seniorer till den nordiska verksamheten. Eirik Winter berättar för Realtid.se att BNP Paribas har under det senaste året, sedan han tillträdde som vd i april 2018, rekryterat cirka 20 personer till verksamheten.

Har det skett fler förändringar sedan du tillträdde?
– Nej, Jag vill poängtera att vi har en bra bas. De som fanns på plats sedan tidigare är ett väldigt starkt team. Detta handlar om att komplettera och fylla vissa gap. Jag har ärvt ett jättebra gäng.

De sex seniorer som nu rekryterats kommer bland annat från DNB Bank, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Citi och Nordea.

– Vi är ju en av världens största banker, vi har generellt inga problem att locka bra folk. Det har säkert hjälpt att folk känner på sig att vi kommer att vara framåtlutade och satsa väldigt mycket och med det sagt, vi vill vara nummer ett, den största och starkaste globala europeiska banken för de nordiska bolagen och institutionerna.

I Bloomberg framgick det för några dagar sedan BNP Paribas håller på att stänga ned sin handel i råvaruderivat i USA där 17 anställda berörs. Eirik Winter poängterar att detta inte är något unikt utan att det är något som flera banker gjort tidigare och att detta är en väldigt liten verksamhet i banken.

– Om du sätter det i perspektiv att vi är en firma med 200.000 anställda så är detta inget märkvärdigt som ändrar något som vi håller på med.

Hur påverkar Brexit BNP Paribas?
– Där har vi också en lyckosam position eftersom vi finns i nästan 80 länder i världen. Vi har redan folk utanför London. Väldigt liten del av de 9 000 anställda som finns i London ska eventuellt behöva flytta. Brexit har en marginell eller ingen betydelse. Men det ska spännande bli med Brexit-omröstningen i dag.

Platsannonser