Fastigheter

Henrik Saxborn: ”Ser ökade fastighetsvärden”

Castellums vd till Realtid TV om coronapandemin, konsekvensen av ökad e-handel samt permanent flexarbete för de egna medarbetarna.

Publicerad 2020-09-18

Fastighetsbolaget Castellum inför permanenta möjligheter för sina medarbetare att arbeta på distans. Realtid TV har träffat Henrik Saxborn för att höra efter hur man ska tolka att en av västra Sveriges största uthyrare av kontorsplatser nu satsar så kraftigt på flexarbete.

– Den stora frågan under coronapandemin handlar inte om pengar eller hyresbelopp utan hur man ska göra för att vara en bra arbetsgivare. Därför gör vi nu oss själva till försökskaniner och erbjuder våra egna medarbetare full flexibilitet. Jag är dock övertygad om att kontoret kommer att behövas, men att kontor kommer att bli mer som mötesplatser, säger Henrik Saxborn till Realtid TV.

I våras genomförde Castellum en stor undersökning på temat framtidens arbetsplats. Där framgick bland annat att önskan om balans i livet är en stark drivkraft för ökad flexibilitet och att arbetskamrater är det vi rankar högst på arbetsplatsen.

Enligt Henrik Saxborn är detta ett stort diskussionsämne i branschen – inte minst med anledning av coronapandemin. Castellum mäter för närvarande hur och när lokalerna används, både hos Castellum självt och hos coworkingaktören tillika dotterbolaget United Spaces.

Kortsiktigt har coronapandemin dock haft relativt liten påverkan på Castellums affärer. Castellum offererar idag hyror på samma nivåer som före pandemin.

– Det är ingen dramatik på kontorsmarknaden. Vi har fått in i stort sett alla hyror, och det är ett starkt tecken på att svenskt näringsliv mår bra i grund och botten, säger han.

Förutom kontor är Castellum stora inom logistik – en marknad som går som tåget, enligt Henrik Saxborn.

– E-handel har ökat och det saknas bra logistikfastigheter och det saknas även en infrastruktur som fungerar bra, så jag tror att det kommer att byggas mycket logistik i Sverige framöver. Vi jagar själva möjligheter att bygga ännu mer logistikmark, säger han.

Ett framtida logistikcentrum på Säve flygplats, strax norr om Göteborg, är ett av Castellums största projekt. Där håller man just nu på med en detaljplanprocess för att utröna vad Castellum ska bygga på området. Grundtanken är dock fokus på hållbara transporter.

Nyligen sa branschkollegan Erik Selin från Balder till Realtid TV att det inte finns någon fastighetsbubbla i antågande – något som Henrik Saxborn håller med om.

– Just nu genomlever vi en väldigt stark fastighetsmarknad. Det finns mycket kapital i världen och vi ser att Sverige och Norden är attraktivt, så jag delar Erik Selins uppfattning och jag ser snarare ökade fastighetsvärden just nu, säger Henrik Saxborn.

Platsannonser