Byråerna med högst image är utsedda.
Byråerna med högst image är utsedda.
Morgonsvepet

Här är årets fem favoritadvokater

Analysföretaget Regi har via sin undersökning bland affärsjuridikkunder hittat den byrå som kunderna ser mest positivt på. Inköpschefsindex för den kinesiska industrin pekar uppåt och nyväl hägrar i Storbrittanien. Det är några av rubrikerna i morgonsvepet måndag.

Uppdaterad 2019-04-01
Publicerad 2019-04-01

Mannheimer Swartling bäst igen
För tredje året i rad blir advokatbyråen Mannheimer Swartling vinnaren i branschstudien Image Watch som analysföretaget Regi har genomfört för elfte året. Det skriver Dagens Industri.
Priset avser vilken advokatbyrå som kunderna har mest positivt intryck av på marknaden. Det handlar alltså inte om "Årets adokatbyrå", en ännu mer prestigefylld utmärkelse som Regi presenterade i januari. 500 företag har svarat på undersökningen, vilka varje år köper tjänster inom affärsjuridik för 100 000 kronor. Var och ett får inte rösta på den byrå de själva anlitar.
Vinge är på andraplats i undersökningen, Setterwalls på tredje, Lindahl på fjärde och Delphi på femte.
En ny kategori i årets undersökning är IT-rätt och digital transformation. Här hamnar Mannheimer Swartling på femte plats, medan Delphi är vinnaren.

Uppåt i Asien efter bra Kinasiffror
Det officiella inköpschefsindex för den kinesiska industrin (PMI) steg för första gången på fyra månader, skriver Reuters.
Ett privat index, Caixin/Markit PMI, släppt på måndagen, visar också tillväxt för den kinesiska tillverkningsindustrin.
Siffrorna lättar på oron för att Kina skulle vara på väg mot en kraftigare nedgång.
Australiska börsen steg 0,8 procent, Sydkoreas KOSPI steg 1 procent och Japans Nikkei mer än 2 procent.

Tory förbereder nyval
Premiärminister Theresa Mays Tory förbereder för nyval skriver Bloomberg.
– Vi har en minoritetsregering i turbulenta tider så det handlar bara om pragmatisk planering, säger partiets vice ordförande James Cleverly.
Vissa ministrar vill se ett avtalslöst brexit den 12 april. Andra säger att de avgår om May väljer den linjen.

Bolund öppnar för Swedbankkommission
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är fortsatt kritisk mot Swedbank. Han kritiserar styrelsen och säger att han förväntar sig att man ser över ”kompetensen” i styrelsen.
– Man måste ändra hur banken arbetar, säger han i en intervju i Agenda.
Per Bolund öppnar också för att tillsätta en haverikommission, något som bland annat Louise Brown från organisationen Transparency International efterfrågar.
– Ja, absolut. Vi måste lära oss av de misstag som begåtts. Man har inte skött arbetet med att stänga dörren för kriminella som försöker tvätta pengar, säger han.

Minusränta enda alternativet enligt Bloomberg-analytiker
Minusräntorna kommer att vara kvar och sprida sig. Anledningen är den höga skuldsättningen. Det anser Satyajit Das, krönikör för Bloomberg och före detta australisk bankman.
Han menar att skuld endast kan minskas på fyra sätt: Genom stark tillväxt, inflation, devalvering av valuta eller konkurs.
”Så i stället måste centralbankerna i hemlighet använda negativa räntor för att reducera alltför stora skulder genom att överföra kapital från sparare till lånare”, skriver Das och fortsätter:
”Vad negativa räntor säger oss är att det globala ekonomiska systemet inte genererar tillräckliga inkomster för att betala tillbaka nuvarande skulder”.

Platsannonser

Logga in