Handelshögskolan Foto: Handelshögskolan
Handelshögskolan Foto: Handelshögskolan
Försäkring

Handelshögskolan stämmer Protector på 17 miljoner

Försäkringstvist mellan Handelshögskolan och Protector leder till stämningsansökan om 17 miljoner kronor.

Uppdaterad 2020-01-20
Publicerad 2020-01-20

Handelshögskolan Exeutive Education, det anrika universitetets vd-utbildning, kräver nu försäkringsbolaget Protector på 17 miljoner kronor efter en parterna tvistat om ersättningen kring en brand som ägde rum på en av utbildningens kursgårdar 2018. Det rapporterar Sak & Liv.

Sommaren 2018 uppstod en brand i en restaurangbyggnad vid kursgården Kämpasten i Sigtuna, som Handelshögskolan Executive Education använder i sin utbildningsverksamhet. Branden uppstod i samband med en ombyggnation av köket och resulterade i att byggnaden totalförstördes.

"I Midgård fanns det ett stort restaurangkök och en matsal för cirka 150 personer. Byggnaden inrymde därutöver en bar samt utrymmen för samkväm. Midgård var navet i själva verksamheten vid Kämpasten," skriver Handelshögskolan i stämningsansökan.

Efter branden anmäldes skadan till utbildningens försäkringsbolag Protector. Protector betalade sedan ut ersättning för skadorna i fastigheten, inventarierna och ersättning under avbrottsförsäkringen. 

Men Handelshögskolan hade också tecknat en extraförsäkring om att säkra utbildningens forsatta verskamhet om en försäkringsskada skulle omöjliggöra detta. Protector meddelande under våren 2019 att de inte tänker ersätta Handelshögskolan för de extra kostnaderna förknippade med verksamhetens tillfälliga drift i en paviljong.

Handelshögskolan hävdar att Protector gett besked som styrker deras anspråk under hösten 2018. Enligt Handelshögskolan har Protector tidigare under ett möte lämnat en bindande utfästelse om att försäkringsbolaget skulle ersätta Handelshögskolan för de extrakostnader kopplade till uppförandet av en tillfällig paviljong på kursgården. Parterna kom då överens om att ersättningen som mest får uppgå till 20 miljoner, hävdar Handelshögskolan. 
 

Platsannonser