Finans Nyhet

Handelsbanken släpper kortinlösen till Worldline 

Taggar i artikeln

Handelsbanken Swedbank
Carina Åkerström, Handelsbanken, kortinlösen, WordlineCarina Åkerström, Handelsbanken, kortinlösen, Wordline
Carina Åkerström, vd och koncernchef, Handelsbanken. Foto (bakgrundsbild): TT
Publicerad

Efter två år med spaning efter köpare har nu Handelsbanken ingått avtal om överlåtelse av sin kortinlösenverksamhet till Worldline.

Camilla Jonsson

Verksamheten hade ett provisionsnetto om cirka 190 miljoner kronor 2020 och externa kostnader om cirka 20 miljoner kronor SEK.  

I samband med överenskommelsen om överlåtelse har banken ingått ett distributionsavtal med Worldline. Handelsbanken får vid överlåtelsen cirka 2 miljarder kronor.  Med antagande om en generell kostnadsinflation, indikerar målet en sänkning av koncernens underliggande kostnadsbas med drygt 3 miljarder kronor, jämfört med nivån vid utgången av första halvåret 2020, enligt tidigare kommunikation från banken.

Överlåtelsen av kortinlösen är ett led i översynen av Handelsbankens betalaffär som inleddes hösten 2020, initiativet annonserades emellertid redan 2019.  Förändringen väntas leda till att banken senast vid utgången av 2022 uppnår en total, uthållig årlig kostnadsnivå på 20 miljarder kronor, före eventuella avsättningar till Oktogonen och med 2020 års valutakurser.

Annons

Även dotterbolaget Ecster som tidigare hette Handelsbanken Finans finns på säljlistan. 

Worldline som är verksamt inom kortinlösen i Norden och Europa, men även globalt, omsätter cirka 5 miljarder euro. Affären är villkorad av sedvanliga förutsättningar för tillträde och beräknas kunna slutföras under 2021.

Handelsbanken Capital Markets och Citigroup har varit finansiella rådgivare och Mannheimer & Swartling juridiska rådgivare åt Handelsbanken. 

Annons

En auktion på Swedbanks betallösningsverksamhet, med Swedbank Pay och Gotlandsbaserade Payex,  inleddes i höstas. Enligt tidigare uppgifter till Realtid fick spekulanter lämna in sina första, indikativa bud i oktober 2020.

Både branschspelare och riskkapitalbolag, däribland möjligen Nordic Capital, var några av de som var med i auktionen som sköttes av JP Morgan. 

Men bilden från flera källor var att intresset för verksamheten bland möjliga köpare verkar vara svalt jämfört med den hajp som rådde inför att processen drog igång. En aspekt är att den är betydligt mindre i termer av vinst och försäljning än vad spekulanter hade förväntat sig. 

Annons

Redan 2014 gick de övriga nordiska storbankerna ur sina motsvarande verksamheter. Danske Bank, DNB och Nordea sålde då det gemensamt ägda betallösningsbolaget Nets Holding, och SEB sålde sitt Euroline till Nordic Capital som slog ihop det med ytterligare bolag och gav den nya skapelsen namnet Bambora. Det blev en mycket framgångsrik episod för Nordic Capital, som 2017 sålde Bambora till den franska betaljätten Ingenico för 1,5 miljarder euro. 

Swedbanks och Handelsbankens drag att gå ur sina betallösningsverksamheter är alltså en del av en trend som pågått i flera år. En kärnkompetens som kunderna, det vill säga handlare, vill ha är data kring deras kunders beteende. 

 

 

 

Annons