Anne Buchardt är ny landchef på Nordnet Danmark. Foto: Press
Bank

Hallå där, Anne Buchardt...

... ny landchef för Nordnet Danmark som ska bredda sitt utbud och nu även erbjuda pensionslösningar och private banking till de danska kunderna...
 

Uppdaterad 2018-07-06
Publicerad 2018-07-05

... Kan du berätta lite om din bakgrund?
– Jag har arbetat i många år på olika större nordiska banker. Jag kommer närmast från Nordea där jag arbetade i fyra år med bland annat ansvar för förmögenhetsförvaltningen i Norden, från Köpenhamnskontoret.

– Dessförinnan var jag på Danske Bank och var bland annat regional chef inom "private banking" och jobbade mot förmögna kunder i Storköpenhamn.

– Jag har en master i ekonomi från Köpenhamns universitet och startade som makrofinansiell analytiker på Unibank Markets som numera ingår i Nordea. Jag har även varit chefsekonom på BG Bank som blev uppköpt av Danske Bank år 2000. 

Vad lockade dig till Nordnet?
– Jag tycker att Nordnet erbjuder en stark digital plattform med ett bra produktutbud och attraktiva priser. I Sverige har Nordnet en tydligare bankprägel än i Danmark, där det än så länge främst är en digital plattform för aktiehandel.

– Men nu ska utbudet breddas med pensionserbjudanden och moderna private banking-lösningar [digitala beslutsstöd, inga fasta avgifter och personlig service utan bankkontor, reds. anm]. Jag tycker att det ska bli superspännande att få vara med och introducera det i den danska marknaden som jag ser stor potential i.

Vad kan du tillföra Nordnet Danmark?
– Min stora erfarenhet från spar- och investeringsområdet och min kunskap om den danska marknaden. I Danmark köper många kunder till exempel färdiga investerings- och pensionslösningar från storbankerna som får tar hand om alla deras pengar. Men det finns samtidigt en stigande efterfrågan på billigare digitala sparprodukter.

Finns det några skillnader i danskt och svenskt privatsparande?
– Ja, generellt så finns det en starkare aktieägarkultur i Sverige. Det är vanligare att svenska privatpersoner köper aktier.

Vad tror du att det beror på?
– Utan att ha analyserat detta så tror jag att de stora, breda och stabila svenska industribolagen lockat många svenskar att investera i aktier.

Danskar föredrar storbankslösningar, säger du. Hur ska du som landchef locka fler danskar till Nordnet?
– Det är för tidigt att säga än. Det är sådant jag ska ta tag i när jag tillträder min tjänst [den 1 oktober].

– Men utgångspunkten är förstås att hålla fast i befintliga kunder, som i Danmark först och främst förstås är de som gillar aktietrading. Det är också en övervikt mot yngre. Men vårt mål är att också locka äldre som jag tror gillar vår attraktiva prisbild på sparprodukter.

Har du fått några tillväxtkrav från bolaget eller satt ett eget mål?
– Nej, inte i nuläget, men generellt är ambitionen är att fortsätta med en stabil tillväxt i Danmark. Jag ser att det finns goda förutsättningar för det. Mellan 2016-2017 hade vi en kundtillväxt här på över 20 procent.

Vad har Nordnet för konkurrenter i Danmark?
– I stort sett alla banker, såväl de stora som mellanstora och mindre uppstickare. Saxobank är en direktkonkurrent inom aktietrading. Men nu breddar vi ju vårt produkterbjudande här i Danmark och får mer av en bankprägel.

Då kommer vi förstås konkurrera med bland annat landets tre största banker Jyske bank, Danske och Nordea samt Sydbank och Nykredit Bank. Det finns inte någon direktkonkurrent i likhet med Avanza i Sverige.

Vad är Nordnet Danmarks främsta fördel?
– Vår välfungerande digitala plattform och prispressade produkter.

Fakta: Anne Buchardt

Bor: Köpenhamn
Ålder: 49
Familj: Gift och två vuxna barn.
Intressen: Segla, vara i mitt sommarhus och exotiska resmål. Jag ska segla till Lofoten under min semester.

Platsannonser