Jacob Melander Joakim Sundbom
Jacob Melander Joakim Sundbom, Foto: Melander Sundbom Advokatfirma
Juridik

Grundare lämnar advokatbyrån Hammarskiöld & Co

Jacob Melander och Joakim Sundbom lämnar Hammarskiöld & Co och bildar ny firma.

Uppdaterad 2016-08-17
Publicerad 2016-08-17

När Jacob Melander lämnade advokatfirman Lagerlöf och Lehman med fyra delägarkollegor för drygt 18 år sedan för att bilda en ny firma, Hammarskiöld & Co, blev det en stor nyhet i branschen. Då var han missnöjd med byråns affärsidé och tanken att slås samman med Linklaters. Nu handlar inte hans avhopp från Hammarskiöld & Co om mer än att vilja starta om på nytt.

– Det känns naturligt att göra något annat efter att varit på en och samma firma i nästan 20 år. Nu är det dags att göra något nytt. Vi kommer göra samma saker men i en annan kostym, säger Jacob Melander.

Firman som startades i måndags, Melander Sundbom Advokatfirma, består än så länge bara av de två grundarna Jacob Melander och Joakim Sundbom.

Jacob Melander är inriktad på Litigation & Arbitration, M&A, Corporate och Compliance & Investigations medan Joakim Sundboms expertis är EU & Competition, Litigation & Arbitration samt Compliance & Investigations.

– Jag och Joakim trivs väldigt väl i hop. Vi har jobbat tillsammans i 15 år. Det blir ett jätteenkelt samarbete. Det är enkelt för oss att driva firma ihop.

Firmans utmaning är nu att finna biträdande jurister som passar byrån.

– Att hitta riktigt bra medarbetare. Det finns många som söker medarbetare och det är faktiskt så att det inte regnar jätteduktiga yngre förmågor. Det är klart att det är svårare när man är mindre känd som ny byrå bland de nyutbildade. Vi hoppas att den typen av juridik och de klienter vi arbetar med attraherar.

Vad har ändrats på marknaden sedan du startade upp Hammarskiöld?
– Oj, då var det enkelt att sätta igång en firma. Konkurrensen var helt annorlunda. Gernandt & Danielsson hade satt i gång något år innan. I dag ser vi en helt annan konkurrens. Vi ser fler firmor som är aktiva och fler firmor som är kompetenta och som kan konkurrera i de segment som vi arbetar. Det har även blivit ett större fokus på upphandlingar.

– Vi känner oss dock rätt lugna eftersom jag och Joakim har en rätt bra klientstock med stora tyngre klienter som följer med oss, säger Jacob Melander.

Han förklarar att firman kommer att jobba med stora internationella klienter. Storleken på firman har ingen större betydelse, uppger han.

Jacob Melander förklarar vidare att det är vanligt med mindre arbetsteam även i de större uppdragen. När byrån behöver fler medarbetare till exempelvis transaktioner som kräver större team så kommer byrån att handla upp det.

– Vi kommer behöva gå till kollegor på stan och köpa upp tjänster i den mån vi behöver det för att vi ska kunna ta hand om uppdrag som kräver mycket folk, förtydligar Jacob Melander.

Hur skiljer ni er från de andra nystartade nischbyråerna?
– Om man tittar på alla dessa byråer som konkurrerar om samma klienter så skiljer de sig inte mot varandra så mycket. Man tillhandahåller högkvalificerad juridik till klienter som förväntar sig mycket och har kvalitetstänk. Det är väldigt professionella köpare av tjänster.

Jacob Melander var bland annat anlitad för att ta fram Riksbankens nödkreditavtal med Kaupting och Carnegie. Han har varit anlitad av Finansinspektionen vid ett par tillfällen, bland annat i målet mot Pernilla Ström. Han har även varit anlitad av Tetra Pak samt Systembolaget vid ett stort antal tillfällen. Det senast kända uppdraget han hade för Hammarskiöld var vid SC Motors Swedens förvärv av Citroën Sverige AB från Peugeot Citroën. Vid den transaktionen hanterade Joakim Sundbom konkurrensrätten, liksom redan några år tidigare när samma bolag förvärvade Mitsubishi Motor Sales Sweden AB.

Joakim Sundbom har arbetat med Munksjös konkurrensrättsliga förvärvsprövningar och bl.a. konkurrensrättsliga tvister för Systembolaget. Han var även med i teamet som företrädde Jubii Europe mot Telia i det uppmärksammade målet om skadestånd på grund av dominansmissbruk, där dom föll före sommaren.

Platsannonser