Nicklas Gottlieb
Juridik

“Ganska ensamt att vara kreatör i juristbranschen”

I sommar slutar Niclas Gottlieb som vd för juristbyrån Fondia. Han är övertygad om att juristbranschen måste öppna upp för andra kompetenser. –Kunderna både kräver och förtjänar en förändring.

Uppdaterad 2019-04-16
Publicerad 2019-04-16

Juristbyrån Fondia startades i Finland 2004 med affärsidén att erbjuda en "outsourcad" bolagsjuridisk tjänst med en digital plattform som stöd.

För två år sedan blev byrån det första  företaget i Norden inom den affärsjuridiska sektorn att listas i och med att byrån börsnoterades på First North Finland.

Börsnoteringen var överlag positivt för byrån även om den  innebar en förändring i byråns arbetssätt, säger Fondias vd i Sverige, Niclas Gottlieb.

– Vi har fått mycket större resurser att fokusera på digitalisering, internationalisering samt finansiella muskler att genomföra förvärv med mera.  Vi har även fått ett stort utrymme i media vilket i sin tur leder till fler kunder. Nedsidan är att vi inte kan vara lika öppna och transparenta internt längre.

Efter sex år i juristbranschen, tre år på Fondia och dessförinnan tre år på MAQS Advokatbyrå, väljer Niclas Gottlieb nu att sluta som vd.

Vad vill du göra nu?

– Efter sex år i juristbranschen är det dags för något nytt. Gärna i en bransch som brinner för förändring, kundnytta, innovation och digitalisering. Vd-jobbet har varit otroligt kul och utmanande så jag fortsätter gärna på det spåret. Jag har dock inte bestämt mig för vad det blir ännu, så om ni har några spännande tips så är det bara att höra av sig. Först ska jag dock ta en lång härlig ledighet tillsammans med familjen i sommar.

Hur har det varit att inte vara jurist och arbeta inom en juristbyrå?

– Det har framförallt varit otroligt kul och det har skapats en häftig synergi. Jag har tillfört ett entreprenörstänk och ett stort fokus på sälj, nytänkande och en förståelse för vad kunden vill ha. Jag som entreprenör och icke-jurist står ju faktiskt på ett sätt närmare kunden än våra jurister. Den andra sidan av myntet är att det har varit ganska ensamt att vara entreprenör och kreatör i en så traditionell bransch såsom juristbranschen.

Hoppas du att juristbranschen öppnas upp för andra kompetenser?

– Ja absolut, det är ett måste om den här branschen ska utvecklas och framförallt om de flesta av de traditionella advokatbyråerna ska finnas kvar i framtiden. Kunderna både kräver och förtjänar en förändring och för att kunna leverera det måste man ha proffs med andra kompetenser än juridiken.

Fondias finska koncernchef, Leena Hellfors, bekräftar att  processen för att hitta en ny vd är i gång.

Blir det en intern eller extern efterträdare?

–  Vi siktar på en extern efterträdare som även denna gång först och främst är driven av affärer, affärs- och verksamhetsutveckling och sälj. Huruvida personen är jurist till utbildningen eller inte spelar mindre roll. Dock så är inte planen att göra som de flesta andra inom vår bransch, det vill säga ta en aktivt arbetande jurist och göra om till vd.

Niclas Gottliebs sista officiella dag som vd för Fondia blir i juli.

Platsannonser