Finans Nyhet

Fredrik Sauter…

Publicerad
Uppdaterad

Hur går det med Catellas köp av EKF?

Martin Lindgren

– Vi har fått acceptans från alla ägare och väntar nu på tillstånd från Finansinspektionen. Min bild är att det inte blir någon anledning att ifrågasätta Catella-koncernen som ägare till Enskild Kapitalförvaltning, men de ska självklart göra sin analys.

Det säger Fredrik Sauter, som i höstas rekryterades från Skandiabanken till Catella-ägda Banque Invik, vars kort- och inlösenverksamhet han nu ska sälja helt eller delvis.

Samtidigt ersätts han på vd-posten i Banque Invik av Anders Thonning, som nyligen rekryterades från Nordnets nedlagda Luxemburgverksamhet för att bli vice vd i Banque Invik.

Annons

Sauter blir i samband med detta styrelseordförande i Banque Invik och tar plats i Catellas ledningsgrupp. Hans ansvar blir Catellas private banking-verksamhet.

Har Catella haft private banking-verksamhet förut?

– Inte i fråga om bredare rådgivningsverksamhet, men Catella Fonder har kapitalförvaltning.

Annons

Är inte rådgivare på en bank detsamma som försäljare?

– I Sverige blandar vi tyvärr ihop de här begreppen. För mig måste en rådgivare vara oberoende och får inte leva på kickbacks.

Fredrik Sauter låter engagerad och jämför delar av finansbranschen med läkare som får betalt av läkemedelsbolagen för att skriva ut vissa mediciner.

Annons

– Det här är en otrolig… alltså, rådgivning är inte gratis som många marknadsför det som. Vi ska ta betalt för vår rådgivning och bygga verksamheten på att vi jobbar enbart för kunden.

På vilket sätt ska er verksamhet skilja sig från andra som jobbar likadant?

– Jag upplever inte att det finns så många som gör det renodlat. Men det här är bara en del av vårt framtida erbjudande, påpekar Fredrik Sauter.

I samband med Catellas köp av EKF går deras tidigare huvudägare och vd Gunnar Ericsson efter en övergångsfas i pension. Fredrik Sauter ska ansvara för Ericssons tidigare verksamhet.

Hade Skandiabanken någon private banking-verksamhet?

– Nej, inte någon renodlad rådgivarbaserad verksamhet. Men jag har viss erfarenhet av rådgivningsverksamhet, säger Fredrik Sauter och nämner sin tid som vice vd på Danske Bank i Sverige och att han har arbetat på Danske Securities.

Kommer du att fortsätta vara styrelseordförande efter att Banque Inviks kort- och inlösenverksamhet sålts?

– Det vi har sagt är att vi säljer antingen hela eller delar av verksamheten. Om det blir hela känns det inte så naturligt att jag sitter kvar. Jag kan tänka mig att den nya ägaren vill ha in någon annan då.

Vem ser du som tänkbar köpare?

– Många, både nordiska och framför allt internationella aktörer som vill ha en kortverksamhet och plattform i Europa. Banque Invik har en bra kort- och private banking-verksamhet.

Har ni anlitat några externa finansiella och legala rådgivare inför försäljningen?

– Inga externa än så länge.

Fredrik Sauter säger att Catella själva ska hantera de finansiella aspekterna av försäljningen i så hög utsträckning som möjligt, medan man kommer att behöva anlita en extern legal rådgivare.

I samband med att Banque Invik-kortverksamheten ska säljas meddelar Catella hur den nya ledningsgruppen ser ut. En av dem är Johan Nordenfalk, som nyligen rekryterades från Hamilton där han arbetade med m&a-frågor.

Då blir det väl Hamilton som anlitas.

– Hahaha.

Inlösenverksamhet?

Inlösenverksamhet är det som gör att butiksägare får betalt när kunder betalar med kort, exempelvis sådant som Swedbank-ägda Babs sköter i många svenska butiker (det står ofta Babs på kvittot när man handlat med kort).

För Banque Inviks del handlar det främst om nätbutiker med internationell verksamhet, exempelvis spelsajter, förklarar Fredrik Sauter.

– Vi har Visa- och Mastercardlicens och är inriktade på verksamheter som bedrivs i många länder.

Annons