Finans Nyhet

”Förtroendet för centralbanker är borta”

Taggar i artikeln

#svagakronan kronan Valuta
Ett ytterligare tecken på att allt är till salu är guld som nu faller när USD är den enda tillgång som verkar vara säker. Graf: Carlsquare
Publicerad

Många valutor tappar dramatiskt mot dollarn. ”Förtroendet för centralbankerna är borta. För att återvinna detta finns det endast en sak att göra. Det är att G7 eller G20-länderna gör en gemensam aktion och valutaintervention,” säger Anders Elgemyr, Managing Partner på Carlsquare

Camilla Jonsson

Fallet för den svenska kronan mot dollar och euron har tilltagit den senaste tiden. Mitt på dagen igår onsdag handlades dollarn för första gången sedan 2002 för över tio kronor. Sedan dess har kronan försvagats ytterligare. På torsdag morgon handlas dollarn på 10,44.

Det brittiska pundet faller ännu mer mot dollarn och euron. Mot dollarn handlas pundet på de lägsta nivåerna sedan 1985. Under onsdagen tappade pundet 5 procent av sitt värde gentemot dollarn.

Jakten på cash går som en våg genom det finansiella systemet. Det skapar säljtryck till och med i guld och yen. Flykten går mot USD som stiger brant trots att Fed gör sitt bästa för att sänka räntorna och trycka ut USD i systemet.

Annons

– Detta visar ett nytt fenomen i marknaden – att förtroendet för centralbankerna är borta. För att återvinna detta finns det endast en sak att göra. Det är att G7 eller G20-länderna gör en gemensam aktion och valutaintervention. Den senaste gången detta gjordes var vid tsunamin som orsakade Fukushima 2011. Gången innan dess var år 2000 när G7-länderna stödköpte den nylanserade euro som stod i förtroende-tryck. I och med att G7-länderna gör detta så sällan så kan det få avsedd effekt i marknaden, säger Anders Elgemyr, Managing Partner på Carlsquare.

– Fed är alldeles för aktiv så dess interventioner ses numera som vardagsmat och mer eller mindre förväntat. 

– Detta är den värsta perioden för pundet som jag kan minnas. Regeringens massiva stimulanspaket innebär utan tvekan högre belåning för den brittiska ekonomin, men hur betalar vi för allt detta, frågade sig Neil Wilson, chefsanalytiker för Markets.com i en intervju med BBC.

Annons

Men allra tuffast är läget för den norska kronan. Sedan midnatt har den norska kronan förlorat 5 procent i värde. En dollar motsvarar 11,86 norska kronor.

En starkt bidragande faktor till den svaga norska kronan är det svaga oljepriset. För någon veckan sedan ansågs 42 dollar fatet vara extremt lågt, nu ligger priset på 25 dollar. Och kan enligt vissa experter falla ännu mer.

– Kronans rörelser är extremt brutala – från redan extrema nivåer. Det är helt galet när en valuta försvagas med  8-9 procent på en dag.

Annons

– Finansmarknaden är på väg att smälta. Det är marknader som nästan inte fungerar, Magne Østnor, valutastrateg på DNB Markets till affärssajten E24.

Annons