Fondias vd Monica Söderlunds ledarskapsfilosofi går ut på att hitta medarbetarnas drivkrafter och att tydliggöra hur varje medarbetare bidrar till att uppnå det övergripande målet.
Juridik

"Fondia är något av en rebell"

Grant Thorntons tidigare skattechef Monica Söderlund blir ny vd för juristbyrån Fondia. "När jag läste jobbannonsen var det kärlek vid första ögonkastet", säger hon till Realtid. 

Uppdaterad 2019-06-10
Publicerad 2019-06-10

Juristbyrån Fondia, som är den första börsnoterade juristbyrån i Norden, har fått en ny vd. Hon heter Monica Söderlund och kommer närmast från Grant Thornton där hon varit partner och chef för affärsområdet skatt under de senaste nio åren. Dessförinnan var hon global skattechef på Ikea.

Vad lockade med Fondia?
– När jag läste jobbannonsen var det kärlek vid första ögonkastet. Fondia är något av en rebell, eftersom de satsar på innovativa digitala lösningar och nya affärsmodeller trots att de verkar i en traditionell bransch. Deras förhållningssätt överensstämmer med hur jag är som person. Dessutom är Fondia ett företag med en stark värdegrund som satsar på sina medarbetare.

På Grant Thornton var Monica Söderlund delaktig i att dubbla lönsamheten för affärsområdet skatt och att ta affärsområdet från 40 till över 100 medarbetare. Samtidigt tog Grant Thornton hem förstaplatsen som Sveriges bästa arbetsgivare 2017. Det var också ett av Monicas viktigaste mål – att lyckas kombinera den intensiva expansionen med riktigt nöjda medarbetare. Nyckeln till den kombinationen är att bygga upp en stark företagskultur, anser Monica Söderlund.

– En stark företagskultur styr hur vi behandlar varandra och våra kunder och påverkar därför hur vi lyckas med våra affärer, säger hon.

Samtidigt finns det en utmaning i att bibehålla kulturen även när företaget befinner sig i en expansiv fas.

– Ska man växa är det oerhört viktigt att bibehålla bolagets kultur och värdegrund. I ett mindre bolag kräver det kanske inte så mycket medveten handling, men utmaningen blir väldigt uppenbar i snabb tillväxt och i takt med att ”teamet” inte längre är en liten grupp där alla känner varandra utan och innan. I det större företaget krävs därför rutiner och tydligt efterlevd värdegrund för att säkerställa att tillväxten sker i önskad riktning. Då har man riktigt goda förutsättningar för att göra en rolig och lyckad tillväxtresa tillsammans.

Fondia finns idag i Finland, Baltikum och Sverige.

Hur mycket vill ni växa här?
– Vi har en ambition att växa globalt. Idag har Fondia 35 medarbetare i Sverige. Vi vill bli minst lika stora som i Finland som har 110 medarbetare.

Monica Söderlund sitter även med i Fondias globala utvecklingsgrupp.

Hur vill du utveckla Fondia?
– Genom kulturdriven tillväxt, skulle man kunna sammanfatta det som. Fondia ligger redan idag i branschens framkant vad gäller sättet att leverera juridik, men det är en position som kräver att man jobbar aktivt med utvecklingen av tjänsteutbud och digitala lösningar. Därtill vill jag satsa på att rekrytera fler medarbetare och bidra till att Fondia blir än mer lönsamt. För att lyckas med det är det otroligt viktigt att fortsätta arbetet med att skapa en arbetsplats där medarbetarna stortrivs. Vi vill att våra medarbetare ska kunna kombinera yrkeslivet med ett fungerande privatliv.

Sedan två år är Fondia börsnoterad på First North i Helsingfors.

Hur påverkar börsnoteringen Fondia som arbetsplats?
– Tack vare att vi är börsnoterade har vi inga delägare. Vi är en platt organisation där alla är jämställda. Det tror jag är viktigt för att sporra alla medarbetares drivkraft. Hos oss har alla medarbetare samma värde oavsett nivå.

Hur många aktier i Fondia förvärvar du?
– Jag har inga aktier i dagsläget, varken i Fondia eller andra bolag, men är det något företag jag vill köpa aktier i så är det Fondia, för jag tror verkligen på en ljus framtid här!

Monica Söderlund efterträder Niclas Gottlieb som lämnar efter tre år som vd.

Platsannonser

Logga in