Helg Helg

Underbara barhäng i Stockholm: Savant och Rådhusbaren

FinrummetFinrummet
Foto:Big Dodzy via Unsplash
Publicerad

Det växer vinbarer som svampar i Sverige och veckans restaurangtips handlar om två underbara sådana i Stockholm: Savant och Rådhusbaren.

Den här veckan har jag varit på två underbara barhäng med trevligt sällskap. Jag har, sedan jag i italienska Trieste steg in i en vacker champagnebar, drömt om att ha en sådan med utsökta viner och god, lite enklare mat från en delikatessdisk. Efter insikt om att jag aldrig kommer att öppna en sådan, besöker jag dem hellre. Det formligen växer vinbarer som svampar i våra svenska städer nu. Under många år har det inte ens kommit ifråga – tro mig jag har ju kollat – på grund av svensk alkohollagstiftning. Det har helt enkelt varit olagligt.

I Göteborg har det länge funnits en utmärkt sådan, Somm Restaurang och Vinbar, hur de nu har lyckats – och nu också bland andra Juan Font, Bar La Lune, Barrique, 28+ vinbar, Wolfgang med flera. Göteborgarna har alltid varit bättre på att ”gå ut på ett glas”. I Stockholm har vi Dryck, The Sparrow vinbar, Kungsholmens vinbar, Tyge & Sessil, Babette förstås. Nedan två av mina favoriter. På Star Wine List finns en bra lista: >> https://starwinelist.com/wine-guide/the-best-wine-bars-in-stockholm

Savant

Savant_min_melon.jpg

FinrummetFoto: Lisa Lönner

Annons

I veckan besökte jag Savant, så kontinentalt trevligt i sommarvärmen att sitta på en träbänk på gatan i värmen, här serveras alltid nya och spännande naturviner även från egen import. Särskilt roligt är de fina bubblen från italien som inte smakar sött och nya varje gång.

Att bli serverad den här fina rätten på svensk vattenmelon av alla råvaror (stolt över att ha odlat min egen honungsmelon detta år, på bild).

Rådhusbaren

Foto_Lisa_Lonner_0.jpg

FinrummetFoto: Lisa Lönner

Annons

Min frankofila mammas stammisställe, dessutom startat av en kreativ Brommakille, Alec Crafoord. Alec står själv och multitaskar när han lagar, pratar med gäster och sin syster som står i baren (jag driver ju också mitt ställe med min bror). Mat som är tydligt fransk med enkla moment. Smart organiserat för en social kväll. Hit går man säkerligen ofta och gärna om man bor i kvarteren. Särskild ros åt läcker clafoutis på körsbär med ett utsökt dessertvin från Loire. Hur ofta dricker vi dessertvin egentligen?

Äta själv

Champagnebaren i Trieste gled jag in på helt själv när jag var inbjuden på matresa i Italien. Jag och en väninna som reser mycket i jobbet diskuterade nyligen detta. Hur du blir behandlad som ensamgäst säger mycket om en restaurang. Jag älskar faktiskt att gå ut och äta själv. Det är ju jobb för mig eftersom jag måste hitta inspiration till min egen matlagning. Att äta själv gör att dina sinnen skärps och din kontakt med personalen blir bättre, du får svar på alla frågor. Det är alltid lite pinsamt att sitta där men att lägga bort mobilen och njuta av upplevelsen ger en sinnlig styrka. Några av mina absolut bästa måltidsupplevelser har varit när jag ätit själv på Michelinrestauranger.

Äter du själv ibland? Dela gärna dina minnen och synpunkter!

Annons