FinansNyhet

EY stäms på 2,5 miljarder dollar för ’vårdslös rådgivning’

Publicerad
Uppdaterad

Revisionsfirman EY stäms på minst 2,5 miljarder dollar för påstådd vårdslöshet i sina granskningar av sjukhusgruppen NMC Health, som kollapsade i ett misstänkt bedrägeri på flera miljarder dollar.

Realtid.se

Abu Dhabi-baserade NMC sattes under förvaltning  i april 2020 efter att det upptäckts att mer än 4 miljarder dollar i skulder uppenbarligen gömdes från balansräkningen. Det rapporterar Financial Times.

De rättsliga åtgärderna mot EY har förberetts i mer än ett år och pappersarbetet lämnades in till High Court i London på torsdagen förra veckan, visar domstolsprotokoll.

Skadeståndskravet ligger på minst 2,5 miljarder dollar för påstådd professionell vårdslöshet vid signering av sjukhusoperatörens konton med ”tillägg” som potentiellt kan höja siffran till cirka 3 miljarder dollar, enligt FI:s källa.

Annons

EY:s brittiska företag, svaranden i fallet, säger att de är medvetna om att skadeståndskravet och att de skulle försvara den rättsliga åtgärden ”kraftigt”.

EY är under en separat utredning av den brittiska redovisningsmyndigheten för sitt arbete på NMC.

Kravet mot EY ställs av NMC Health plc, den företagsenhet som var noterad på Londonbörsen tills det påstådda bedrägeriet upptäcktes.

Annons
Annons