Finans Nyhet

Efter knarkfyndet på Avanza: Fler tillslag väntar i finansbranschen

Taggar i artikeln

Avanza Nordnet
Publicerad

Knarkfyndet på Avanza häromveckan slog knappast ner som en bomb i branschen, utan bekräftade vad många redan visste – nämligen att narkotikabruk existerar i finansbranschen. Källor som Realtid har varit i kontakt med berättar att ytterligare tillslag på fler arbetsplatser väntar.

Anders Frick

Narkotikahundar genomsökte Avanzas lokaler och fann spår av narkotika, vilket fick vd Rikard Josefson att drogtesta personalen.

Realtid har pratat med källor i branschen som bekräftar att Avanzafallet blev en ögonöppnare och att genomsökningar med narkotikahundar nu väntar på flera arbetsplatser. Realtid väljer dock att inte publicera några detaljer, då detta skulle kunna förstöra för de inplanerade tillslagen.

Samtidigt har flera bolag sagt till Realtid att de inte kommer att genomföra några undersökningar eller tester, varken frivilliga eller obligatoriska.

Annons

– Vi har ingen indikation på att vi skulle ha problem med narkotika eller otillåtna droger bland personalen, så därför har vi inte gjort någon undersökning av lokalerna, säger Johan Tidestad, kommunikationschef på Nordnet, till Realtid.

Han säger att Nordnet nästa år har inplanerat ett utbildningspaket för chefer angående vilka signaler man ska vara uppmärksam på när det gäller missbruk.

– Vi har också en tydlig policy på plats kring droger och alkohol som säger att det inte är tillåtet att vara påverkad av alkohol, narkotika eller andra droger i samband med att man utför sina arbetsuppgifter. Naturligtvis är det inte heller tillåtet att ta med sig otillåtna substanser till kontoret, säger Johan Tidestad.

Annons

Liknande svar ger bland andra ABG Sundal Collier, där det också råder nolltolerans mot droger.

– Vi genomför inte obligatoriska drogtester av våra anställda och vi har inte funnit skäl att undersöka arbetsplatsen. Däremot är drogtester ett av flera verktyg som vi kan använda om vi har anledning att misstänka att någon eller några av våra anställda av olika skäl mår dåligt. Det bygger dock på frivillighet och utgångspunkten är alltid att säkerställa den anställdes hälsa och välmående, säger Petter Brunnberg, kommunikationschef på ABG Sundal Collier till Realtid.

Annons