Finans Nyhet

”Det finns inget motsatt förhållande”

Taggar i artikeln

Danske Bank Hållbarhet
Nyligen lanserades Danske Invest Sveriges småbolag fond, med Petter Löfqvist som ansvarig förvaltare.
Publicerad
Uppdaterad

Hållbarhet eller god avkastning i en fond? Petter Löfqvist, som är förvaltare till Danske Banks nya svenska småbolagsfond med hållbarhetsfokus, menar att ju mer hållbara bolagen blir desto lägre blir riskpremien och ju högre blir värderingen.

Sara Johansson

Danske Bank har precis lanserat en ny svensk småbolagsfond med hållbarhetsfokus. Petter Löfqvist, som är ansvarig förvaltare för fonden berättar om fonden och arbetet kring fonden.

Petter Löfqvist har arbetat i finansbranschen sedan 1998 som dels analytiker och dels jobbat med corporate finance med M&A-rådgivning. Under de senaste tio åren har han dock förvaltat svenska småbolagsfonder på Evli och på Alfred Berg och senast på Länsförsäkringar.

Sedan början av året 2018 har han arbetat på Danske bank som i dag lanserar Danske Invest Sveriges småbolag, som har ett hållbarhetsfokus. Petter Löfqvist är ansvarig förvaltare för fonden i ett team av fyra anställda, varav två är seniora förvaltare som ska bidra med erfarenhet och input på bolag som de kan medan en junior förvaltare hjälper till med förvaltningen av fonden.

Annons

– Vi ska investera i svenska småbolag, bolag som är 1 procent av det totala börsvärdet. Tanken är att ha 35-40 bolag i portföljen. Hellre färre än fler över tid. Vi vill ha 35-40 bolag som vi verkligen tror på och som vi verkligen kan som vi vill ska utvecklas bättre än börsen över tid.

Vad tänker ni investera i för branscher?

– Som förvaltare får man vara generalist. Vi tittar på alla branscher och alla bolag men det går inte ha koll på 400 bolag på börsen utan vi letar bolag i alla branscher som har en kvalitativ tillväxt, som växer bra och gör det med lönsamhet och bra avkastning på kapitalet. Det kan man hitta i alla typer av branscher allt från industri till teknologi, medicinteknologi och dataspelsutveckling och så vidare.

Annons

Petter Löfqvist uppger att fonden även ska ha fokus på hållbarhet. Ett ESG-team med tre personer i Stockholm arbetar med hållbarhetsanalyser av den svenska marknaden och ska bidra med inputs i bolagsanalyserna som förvaltarteamet gör av de intressanta bolagen.

– Tanken med vår hållbarhetsstrategi är att det handlar om dialog och en påverkan. I småbolagssektorn är det ganska stor spridning på hur långt bolagen har kommit i hållbarhetstänket. 

Han berättar att det finns analysfirmor som på global basis sätter poäng utifrån deras kriterier på hållbarhetsarbetet. Men de bolag som fonden ska investera i är oftast för små så detta behöver Danske Bank göra själv. Analyserna handlar om att identifiera hållbarhetsrisker och hållbarhetspotentialer. Dels läser ESG-teamet på om bolagen men framförallt måste de träffa bolagen för att göra dessa analyser som sedan ges till bolagen för en återkoppling.

Annons

– Tanken är att vi ska följa upp våra hållbarhetsanalyser minst en gång om året med de bolagen vi har i portföljen och i de fall vi hittar något som är kontroversiellt eller extra riskfyllt ska vi följa upp detta mer frekvent. Tanken är att vi ska ha en konstant dialog med bolagen kring hållbarhetsrisker. Än så länge har vi utvärderat 25 procent av de bolagen som vi har i portföljen. Vi kommer ha en fullständig analys på alla bolag i portföljen innan årsskiftet.

Han berättar vidare att förvaltningen bygger på att vara nära bolagen och träffa bolagen som fonden ska investera i och på så sätt få bolagen att över tid bli bättre på hållbarhet.

När utesluter ni bolag?

– Ur ett hållbarhetsperspektiv utesluter vi bolag som sysslar med kontroversiella vapen som kärnvapen, men det finns inga sådana i svenska småbolag. Vi har även satt vissa gränser vad gäller alkohol, tobak och pornografi. Bolag som har en stor del av omsättningen från den typen av verksamheter sätter vi upp på en watchlist. De får en röd flagga som i sig inte är en anledning i sig att inte investera men däremot innebär det en ännu mer intensifierad dialog.

Vidare uppger han att ESG-analysen inte är det enda beslutsunderlaget han har när han gör en bedömning inför att han fattar ett beslut om investering. Även det finansiella och strategiska är faktorer som finns med i beslutsunderlaget.

– Ett lågt betyg eller hög risk från vårt ESG-team innebär att jag potentiellt tar ned den övertygelse om hur mycket som jag är beredd att investera i bolag. Det skulle kunna vara så att vi bedömer att inte investera i ett bolag där vi bedömer att ESG-risken är alldeles för hög om det inte vägs upp av en finansiell eller aktiemässig potential.

Vad är viktigast, om fonden är hållbar eller att den har god avkastning?

– Frågan om det finns några motsättningar. Det viktigaste är ju att skapa avkastning. Men jag är övetygad om att det inte finns ett motsatt förhållande. Om man kan investera i ett bolag och vara med när bolaget förbättrar sin hållbarhetsprofil över tid så innebär det ju bättre hållbara bolag. Ju mer hållbara de blir desto lägre blir riskpremien och ju högre blir värderingen.

Annons