Finans Nyhet

”Det är frustrerande”

Inte på plats. Robert Tovi på Erik Penser Bank måste jobba hemifrån de närmsta två veckorna. Foto: Sverker Brundin.Inte på plats. Robert Tovi på Erik Penser Bank måste jobba hemifrån de närmsta två veckorna. Foto: Sverker Brundin.
Inte på plats. Robert Tovi på Erik Penser Bank måste jobba hemifrån de närmsta två veckorna. Foto: Sverker Brundin.
Publicerad
Uppdaterad

Många som kommer tillbaka igen efter sportlovet måste stanna hemma och arbeta – det ställer inte minst till bekymmer för Robert Tovi, analyschef på Erik Penser Bank.

Sverker Brundin

En rad bolag i finansbranschen har infört restriktioner för hemvändare från högriskländer för coronasmittan covid-19. Många har gjort det i steg, där Kina var först ut och har sedan lagt till fler. Förra veckan hade finanstunga Stockholmsregionen sportlov och många återvänder nu inte minst från alperna, varför många finansbolag har trappat upp sin policy ytterligare och infört regler om att arbeta hemifrån de två närmsta veckorna. Exempel är Nordea, SEB, Nordnet och Erik Penser Bank.

– Det är frustrerande. Det är illrött med möten i kalendern de närmsta veckorna, men nu måste jag arbeta hemifrån, säger Robert Tovi, analyschef på Erik Penser Bank.

Han känner sig helt frisk. Robert Tovi säger att det går bra att styra arbetsgruppen hemifrån och han kan delta på en del möten via telefon, men många blir han tvungen att ställa in.

Annons

– Jag flög hem från Milano i går kväll och det var helt tomt på flygplatsen, det var en märklig känsla. Många hade munskydd på sig, säger Robert Tovi.

Han berättar att han och hans resesällskap bodde i en mindre ort i alperna. 90 procent av de inbokade svenskarna ställde in vistelsen för den här veckan.

– Veckan efter hade 100 procent ställt in. De hade ett nytt stort hotell på orten. 65 personer var inbokade från en investmentbank i London. Samtliga avbokade.

Annons

Robert Tovi tycker att det är vanskligt att uttala sig om börsens rörelser i samband med corona. Förra veckan var det stora börsfall, men det vände uppåt igen under börsöppningen på måndagen för att sedan vända tillbaka under förmiddagen och index ligger nu runt nollan. 

– På kort sikt har vi sett vinstvarningar som motiverar kursfallen. Jag tror också att många kommer att behöva sänka sina tillväxtmål för 2020. Effekterna av corona syns tydligt just nu i realekonomin, säger Robert Tovi.

Det oroliga börsläget påverkar också företagens möjligheter till finansiering. Särskilt gäller det för mindre bolag, inte minst startupföretag.

Annons

– Det är ett tufft läge för ett mindre bolag att göra en nyemission just nu.

De stora fallen i förra veckan drivs enligt flera bedömare delvis av rörelser i den passiva förvaltningen, ETF:er och indexfonder. 

– Vi tittar framför allt på fundamentala faktorer i de bolag vi bevakar. Över tid och på lång sikt är det nu någonstans läge att vara inne och peta lite, säger Robert Tovi.

Han tror också att vi kommer att få leva med höjda riskpremier under en kommande period. Bolag med lång historik och beprövade affärsmodeller och gärna strukturell tillväxt tycker han att man fortsatt kan titta på.

Nordents sparekonom Frida Bratt har inte varit bortrest och stannar därmed inte hemma idag. Hon ser att det är stökigt på börsen, volatilt och att stora volymer handlas.

– Vi ser tydligt att kostsiktiga pengar inte alls hör hemma på börsen. På meddelång sikt – tre till fem år – är det inte så enkelt att bara sitta still i båten. Man får känna efter hur orolig man känner sig, säger Frida Bratt. 

För den som är långsiktig och vågar ta risk finns däremot köplägen.

– Jag tycker att det är rimligt att börskurserna nu går ned. Det har varit stora uppgångar tidigare trots att vi ju har känt till att viruset härjade. Men så länge som det var begränsat till Kina var det som att börsen inte riktigt ville ta in det. När det kom till Italien i förra veckan så blev investerarna oroliga, det är någon sorts närhetsprincip som spelar in, säger Frida Bratt.

Exempel på corona-åtgärder i finansbranschen

Nordea har infört ett reseförbud till och från Italien, Iran, Kina, Singapore, Sydkorea och Hokkaido-provinsen i Japan. Detta gäller samtliga medarbetare på Nordea.  Banken har också infört 14 dagars distansarbete vid hemkomst från dessa länder och områden. Som ytterligare skyddsåtgärd hälsar Nordeas anställda inte via handskakning för att förhindra infektionsspridning.

SEB. För att inte utsätta medarbetare för onödig risk kommer anställda inom SEB som kommer hem från ett högriskområde för covid-19 att arbeta hemifrån under 14 dagar. De områden detta gäller är för nuvarande Fastlands-Kina, Sydkorea, Iran och Italien. SEB rekommenderar också sina medarbetare att tjänsteresor som inte är nödvändiga av affärskritiska skäl, oavsett destination, avbokas eller senareläggas.

Fler liknande exempel är Nordnet och ovan nämnda Erik Penser Bank.

Exempel på corona-åtgärder i andra branscher

Ett flertal andra svenska storföretag sätter anställda i corona-karantän för att förhindra att hindra att resande medarbetare tar med sig det nya coronaviruset hem och smittar sina kollegor.

Volvo Car Group. Volvomedarbetare som har varit i Kina ska stanna hemma och jobba hemifrån i två veckor efter att de återvänt till Sverige. Policyn gäller även för Volvo-medarbetare i andra länder som varit i Kina och nyligen kommit tillbaka till sina respektive hemländer, skriver Svenska Dagbladet. Bilföretaget har också, tills vidare, infört stopp på nya resor till landet. Resestoppet gäller nu hela Kina, från att tidigare endast ha omfattat Wuhan-regionen.

H&M. Även H&M har stoppat alla resor till Kina liksom alla resor inom Kina och precis som Volvo Cars inför klädjätten en karantänpolicy för återvändande medarbetare. H&M har instruerat anställda som befunnit sig i Kina och drabbade områden i Sydkorea och Italien att stanna hemma från jobbet i två veckor innan de kan återvända till arbetsplatsen. 

Assa Abloy och Volvo AB. Även låstillverkaren Assa Abloy och lastbilstillverkaren AB Volvo har infört en policy om hemkarantän i 14 dagar innan återvändande Kina-resenärer fåt komma tillbaka till sin arbetsplats. Assa Abloy har inte helt stoppat alla resor till Kina, men man avråder från dem. Och affärsresor till Wuhan och Hubei-provinsen är det helt stopp för. 

Ikea. Möbeljätten Ikea, som var tidiga med att stänga ner sitt varuhus i Wuhan och därefter samtliga 30 varuhus i Kina i slutet av januari, har samma policy. 

Ericsson. I torsdags stängde Ericsson lokalkontoret i Zagreb, Kroatien, efter att en anställd bekräftats smittad. Eftersom anställda från Zagreb även har besökt kontoret i Köpenhamn och i spanska Malaga har Ericsson även valt att stänga dessa kontor och utvidgat sina reserestriktioner för de anställda.

Annons