Danska sexarbetare slåss mot sexköpslag

Prostituerade mobiliserar mot att införa sexköpslagen i Danmark, medan en grupp kända män säger nej till sexköp. Gudrun Schyman hoppas att Sverige lyckas exportera lagen till grannlandet. Realtid.se var på plats.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2008-03-07

KÖPENHAMN Det är trängsel i ett av utställningsrummen på Erotiska Museet i Köpenhamn. Utmed en rödmålad vägg täckt med erotiska fotografier sitter åtta kvinnor uppradade, samtidigt som fotograferna skockas framför dem. Sex av kvinnorna bär glittrande, paljettförsedda masker, medan de två som ser ut att vara yngst är omaskerade.

–Vi står fram för att tala om vad vi tycker om prostitution, för oss är det aldrig någon som frågar, säger en blond, maskerad kvinna som kallar sig Sus.

Det är den nybildade organisationen SIO, Sexarbetarnas Intresseorganisation, som håller pressmöte för att markera att de absolut inte vill ha någon svensk sexköpslag införd i Danmark.

Att danskarna skulle förbjuda köp av sexuella tjänster har länge varit fullständigt otänkbart, men under den senaste tiden har frågan börjat debatteras allt mer. I dag är prostitution inte olagligt i Danmark, men det är heller inte reglerat eller omfattat av några arbetsmarknadslagar.

I takt med att sexköpslagen diskuteras allt livligare, och allt fler politiker och organisationer svänger i frågan, har fronterna för och emot en sexköpslag hårdnat.

Inför den internationella kvinnodagen den 8 mars lanserar sexköpsmotståndarna kampanjen ”Ta ställning man!”, där en rad kända män, bland annat den danske LO-ordföranden Harald Børsting, skådespelaren Peter Mygind och publicisten Tøger Seidenfaden, förklarar varför de tar avstånd från prostitution. På kvinnodagen arrangeras också en stor demonstration för ett sexköpsförbud.

Det initiativet ses inte med blida ögon av sexarbetarna på Erotiska Museet.

– Hur kan man dra igång en stor kampanj mot sexköp utan att diskutera det med oss? Vi är ju de som berörs mest! säger Sus indignerat.

Att de flesta av kvinnorna är maskerade beror på att de vill skydda sina privatliv, och slippa utsättas för den stigmatisering som följer med prostitutionen. För att ändå kunna göra sina röster hörda, lanserar de sajten www.sexarbejde.dk, en hemsida där en lång rad sexarbetare berättar om sin verklighet och sina livsval.

– Det finns en massa irriterande myter om oss prostituerade som vi vill göra upp med, säger en smal kvinna med burrigt hår, som kallar sig ”Feministen”.

– Jag säljer inte min kropp till exempel, jag säljer bara vissa sexuella tjänster. Och att prata om ”den lyckliga horan” är idiotiskt; vi är varken lyckligare eller olyckligare än andra, men många av oss är väldigt nöjda med våra jobb.

En annan myt kvinnorna vill punktera är att de skulle vara offer, som tvingats in i prostitutionen av fattigdom eller socialt elände. 22-åriga ”Nina” berättar att hon drömt om att prostituera sig sedan hon var tonåring, och stortrivs med det. De som vill införa sexköpslagen vet inte vad de pratar om, menar kvinnorna.

– Jag är rasande över att de kidnappat 8 mars! säger ”Feministen”.

Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt Initiativ, välkomnar att den svenska lagen börjat diskuteras i Danmark.

– Det finns ett stort intresse i flera länder, och det hänger ihop med att lagen försvårar för trafficking. Det har danskarna säkert tagit intryck av, säger Gudrun Schyman.

Platsannonser

Logga in