Annons

Annons

CO_Mathem.jpg

Lotta Lyrå, vd och koncernchef Clas Ohlson, Karolin Kull, grundare och marknadschef Mathem samt Tomas Kull, vd och grundare Mathem. Foto: Gustav Kaiser.

Clas Ohlson blir storägare i Mathem

Clas Ohlson förvärvar nyemitterade aktier motsvarande 10 procent i Mathem och ingår därmed även ett samarbete med e-handelsaktören.

Clas Ohlson har idag tecknat avtal med MatHem i Sverige AB om ett samarbete som innebär att kunder ska kunna beställa stora delar av Clas Ohlsons sortiment via MatHem.se och få varorna levererade till dörren. Clas Ohlson förvärvar samtidigt nyemitterade aktier som motsvarar 10 procent av MatHem i Sverige AB.

MatHem.se är en e-handelsaktör och matbutik på nätet med leveranser i ett antal större städer. "För Clas Ohlson innebär samarbetet möjligheter att nå nya kunder via MatHems digitala plattform och ge bättre service till redan befintliga kunder med smidiga och snabba leveranser till dörren”; skriver Clas Ohlson i ett pressmeddelande.

– Att erbjuda smarta lösningar på människors vardagsproblem är Clas Ohlsons syfte. Nu gör vi viktiga delar av vårt sortiment mer tillgängligt för kunderna via en kompletterande digital plattform och kan erbjuda smidiga leveranser. Det här blir en ny väg till kunderna för oss och jag är mycket glad för att kunna presentera det här samarbetet i dag, säger Lotta Lyrå, vd och koncernchef på Clas Ohlson.  

Annons

Annons

– Vår logik är enkel. Många av Clas Ohlsons storsäljare är förbrukningsvaror för hemmet. Kundernas köpmönster för den här typen av varor liknar i hög utsträckning mönstret för köp av livsmedel. Samarbetet gör vårt sortiment mer tillgängligt för kunderna med snabba och flexibla leveranser vilket är en nyckel för framgångsrik e-handel, säger Lotta Lyrå, vd och koncernchef på Clas Ohlson.

Samarbetet innebär att ett urval av Clas Ohlsons produktutbud kommer att erbjudas via MatHems digitala plattform. Det gäller framförallt förbrukningsvaror, men också till exempel köksutrustning, städprodukter och andra varor som behövs i hemmet. Dessutom kommer kunder som handlar via Clas Ohlsons egen e-handelskanal att kunna välja att få produkterna levererade hem till dörren via MatHem.se.

Efter det att förvärvet materialiserats den 22 december 2017, kommer Clas Ohlson att äga 10 procent av MatHem i Sverige AB, vilket gör Clas Ohlson till MatHems fjärde största ägare. Vid MatHems extra bolagsstämma den 22 december 2017 kommer Clas Ohlsons vd Lotta Lyrå föreslås som ny styrelseledamot i bolaget.

– Vi ser mycket fram emot att få komma igång och jobba tillsammans med Clas Ohlson. Vi delar samma värderingar och visionen att göra vardagen lite enklare för våra kunder. Clas Ohlsons sortiment öppnar många fler dörrar och kundupplevelsen blir bättre med vårt gemensamma erbjudande, säger Tomas Kull, vd och grundare på MatHem.se. 

Köpeskilligen uppgår till 221 miljoner kronor och redovisas i Clas Ohlsons tredje kvartal 2017/18. Förvärvet finansieras initialt med egna medel, uppger Clas Ohlson i pressmeddelandet. Samarbetet med MatHem ska drivas av affärsområde Clas Ohlson Sverige.

MatHems omsättning uppgick till 963 miljoner kronor under 2016 och den största kundgruppen är idag 30-40 åringar med barn. I dagsläget levererar MatHem.se främst i Stockholmsområdet, från Uppsala till Södertälje, samt i Göteborg, Malmö, Lund och Helsingborg.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons