Finans Nyhet

Chefsekonomerna oeniga om kronans värde mot dollarn 

Jens Magnusson, chefsekonom på SEB, Mattias Persson, chefekonom på Swedbank, Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank, Alexandra Stråberg, chefekonom på LänsförsJens Magnusson, chefsekonom på SEB, Mattias Persson, chefekonom på Swedbank, Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank, Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförs
Jens Magnusson, chefsekonom på SEB, Mattias Persson, chefekonom på Swedbank, Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank, Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar och Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
Publicerad

För ett år sedan steg värdet på US-dollarn hastigt från 8,70 kronor till strax över 9 kronor. Idag kostar en US-dollar 8,60 kronor – men frågan är vad den kostar i september 2022? Chefsekonomerna är oeniga. 

Anders Frick

Detta är en av sex framtidsfrågor som Realtid ställt till några av Sveriges främsta chefsekonomer. Här hittar du övriga frågor. 

Är kronan starkare eller svagare mot dollarn om ett år?  

Jens Magnusson, chefsekonom på SEB: 
– Något starkare. 

Mattias Persson, chefekonom på Swedbank:  
– Svagare mot dollarn och starkare mot euron. 

Annons

Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken: 
– Lite starkare. 

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea: 
– Svagare. Det handlar om dollarstyrka snarare än om kronsvaghet. 

Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank: 
– Vi räknar med en starkare dollar vs kronan på grund av att Fed påbörjar ”tapering” av sina obligationsköp i slutet av detta år och påbörjar räntehöjningar i slutet av nästa år. 

Annons

Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar: 
– Vi räknar med att dollarn försvagas mot kronan nästa år. USA ligger förvisso långt före Sverige i återhämtningen och kommer att höja räntan mycket tidigare, men det har marknaden redan räknat med och den fortsatt starka globala konjunkturen borde leda till en gradvis svagare dollar, när behovet av dollarreserver för kristider minskar. 

Robert Boije, chefsekonom på SBAB: 
– Vi gör ingen sådan prognos men spår däremot att kronan ligger mer eller mindre stilla i förhållande till en korg av valutorna i de länder som vi handlar mest med (KIX-index). 

Annons