Finans Nyhet

”Carnegie har förstört hans karriär”

Publicerad
Uppdaterad

Den frikände Carnegie-handlaren Aleksandar Adamovic överväger att vidta åtgärder mot sin tidigare arbetsgivare.

Sara Johansson

De tidigare Carnegie-medarbetarna Aleksandar Adamovic, Ehsan Ashrafi och Jean-Noel Lacoste frias helt från misstankarna om otillbörlig marknadspåverkan, enligt en dom som meddelades av Svea hovrätt under torsdagen.

Aleksandar Adamovics försvarsadvokat Per E Samuelson är lättad över domen men riktar skarp kritik mot Ekobrottsmyndigheten.

– Här blev en oskyldig person frikänd. Min klient Adamovic har inte gjort det minsta fel. Den stora skandalen är att Ekobrottsmyndigheten väcker åtalet utan att ta reda på sanningen, säger han till Realtid.se.

Annons

Per E Samuelson uppger liksom Svea hovrätt att åklagarens vittnen kommit med svaga vittnesmål. Han menar att vittnena inte satt sig in vad Aleksandar Adamovic hade gjort. Ett av åklagarens nyckelvittnen har till och med tvingats medge att handlarna ”kan ha haft affärsmässiga och rimliga motiv för sina transaktioner”, vilket försvaret hävdat i både tingsrätt och hovrätt

Har ni varit behjälpliga under förundersökningen?

– Vi begärde en lång rad kompletteringar i februari 2010 så att vi skulle kunna förklara affärerna. Men åklagaren väckte åtal utan att invänta resultatet av de kompletteringarna och det fick åklagaren (Yngve Rydberg reds anm) i ansiktet i tingsrätten och hovrätten. Hade han väntat hade han fått reda på det tidigare.

Annons

Hur är relationen mellan Carnegie och Aleksandar Adamovic idag?

– Det är ett minst sagt djupfryst förhållande av naturliga skäl. Det är klart att det inte finns någon relation kvar att bygga på. Vi får överväga om han kommer gå vidare nu i ljuset av den här domen.

Har ni diskuterat skadestånd?

Annons

– Nej, det har vi inte gjort ännu. Vi har koncentrerat oss på att vinna det här först och sedan får vi se vad min klient tänker och tycker. Men en sak är säker: Han är oerhört besviken på hur Carnegie och framförallt Ekobrottsmyndigheten har skött det här rättsfallet. De har förstört hans karriär och enastående position i branschen genom att väcka ett åtal som aldrig borde ha väckts. Det måste man säga att det är en skandal.

Ehsan Ashrafis försvarsadvokat Tomas Nilsson är liksom Per E Samuelson nöjd med Svea hovrätts dom.

– Det är en mycket tillfredställande dom. Nu har det skett en omsorgsfull utredning i två instanser och åklagaren har åberopat all den bevisning han har önskat och domstolarna har enhälligt funnit att det inte finns skäl för det här åtalet, säger Tomas Nilsson till Realtid.se.

Han vill dock inte gå in på vilken relation Ehsan Ashrafi har med Carnegie har idag eller om det kan bli aktuellt med ett skadestånd.

Annons