Susanna Campbell, vd, Ratos
Susanna Campbell, tidigare vd för Ratos.
Finans

Campbell petas från Ratos

Investeringsdirektören Lars Johansson tar över som tillförordnad vd för Ratos den 1 juli. Susanna Campbell slutar på bolagets initiativ. "Finansiellt sett har Ratos underpresterat", säger ordföranden Jonas Wiström.

 

 

Realtid.se
Uppdaterad 2019-01-17
Publicerad 2016-06-13

Susanna Campbell får gå från Ratos redan i början av nästa månad. Det meddelar bolaget i dag.

Ratos markerar tydligt att det är styrelsen – och inte Campbell själv – som tagit initiativ till förändringen på vd-posten.

– Finansiellt sett har Ratos underpresterat under en tid. Styrelsens bedömning är att det framöver, till följd av ökad konkurrens, behövs bredare operativ ledarskapserfarenhet av vd:n, säger ordföranden Jonas Wiström i ett pressmeddelande.

Den senaste kvartalsrapporten var en dyster läsning för Ratos ägare. Det operativa rörelseresultatet minskade med 14 procent och kursen föll som följd av det. Det fick Danske Bank att slå larm om att bolaget är på väg att gå under.

Rapporten beskrevs som fortsättningen på "den fleråriga trenden med svag intjäningsutveckling med lågt kassaflöde, hög skuldsättning, rejäla overheadkostnader och avyttringar av kvalitetsinnehav för att finansiera förlustinnehav, samt ohållbart höga utdelningar".

Investmentbolaget är "praktiskt taget är på väg att långsamt likvidera sig själv"

Campbell lämnar inte tomhänt. Från och med den 1 juli får hon uppsägningslön för ett halvår framåt och därefter ett avgångsvederlag motsvarande grundlönen under ett och ett halvt år framåt.

– När Ratos nu står inför något av en nystart känns det naturligt att vi går skilda vägar. Det har varit ett nöje och en förmån att jobba med alla duktiga, drivna människor och spännande bolag som har vuxit sig starkare och större.  Jag kommer med stort intresse följa Ratos fortsatta utveckling och för egen del känns det spännande att påbörja något nytt, säger hon i pressmeddelandet.

Tidigare i år valdes Campbell in i Telias styrelse. Hon uppgav då att Ratos-styrelsen godkänt extrauppdraget.

Medan Ratos söker en permanent ersättare kommer Lars Johansson att ta vid som tillförordnad vd. Han är i dag investeringsdirektör.

Campbell har varit vd för Ratos i fyra år.

Texten uppdateras...

 

 

Platsannonser