Ekobrott

Bröder åtalas för insiderbrott angående isbrytare

De samarbetade om en aktieaffär i rederiet Viking Supply Ships vars aktie rusade i samband med ett isbrytarkontrakt. Nu åtalas bröderna för grovt insiderbrott.

Publicerad 2019-12-06

Dagens Industri skriver att Viking Supply Ships, VSS, den 10 augusti 2018 gjorde offentligt att man sålt tre isbrytare till Kanada med en reavinst på nästan 2,5 miljarder kronor. Det var sent på fredagen och aktien hann då stiga 15 procent. På måndagen rusade aktien och stängde på plus 458 procent.

Två bröder hemmahörande i Västsverige sålde i samband med detta aktier som enligt EBM:s åklagare gjordes med hjälp av insiderinformation. De ska ha tjänat 800 000 kronor i affären.  

Den ena brodern har tidigare haft en central position i VSS-koncernen. Enligt åklagaren ska denna ha försett den andre brodern med information. Denne köpte den 9 augusti aktier för drygt 235 000 kronor i bolaget och sålde dem sedan under måndagens uppgång.

Bröderna satt häktade i tre veckor i mars men nekar bägge till brott. Nu står de åtalade för grovt insiderbrott vid finansmarknadskammaren i Stockholm.

Platsannonser