Kaupthing tvingas under torsdagen återbetala flera miljarder av ett lån från Credit Suisse angående ett lyxbostadsprojekt i Beverly Hills.
Världens lyxigaste bostäder del av Kaupthing-krasch

Mest läst i kategorin
Det skriver Daily Mail.
Kaupthing förde under onsdagen intensiva diskussioner med bröderna Nick och Christian Candy om projektet, och kanske lånet bidrog till att isländska statens beslut att ta över hela Kaupthing.
Idén var att bostäderna skulle bli de lyxigaste i världen, men förvirringen tilltog i och med att ett lån på 2,5 miljarder kronor till projektet ska återbetalas under torsdagen till Credit Suisse.
Kaupthing svarar 60 procent av lånet, vilket blir 1,7 miljarder kronor inklusive ränta.
Kaupthings fastighetschef Mike Samuels var i USA under onsdagen, för att nå en uppgörelse med Credit Suisse.
– Vi kan bekräfta att diskussioner fortfarande pågår om att omfinansiera projektet, sa en talesperson från Kaupthing enligt Daily Mail.
– Vi kommer att uppfylla våra finansiella åtaganden i Beverly Hills, och hoppas att Kaupthing kommer att vara där med oss, sa Christian Candy enligt Evening Standard.
Kaupthing tog under onsdagen ett krislån på nästan 5 miljarder kronor från isländska centralbanken för att stärka sin balansräkning, sedan de isländska bankerna Glitnir och Landsbanki förstatligats. Under torsdagen framkom att isländska staten även tar över Kaupthing.
Det var i fjol som bröderna Candy och restaurangägaren Richard Caring, köpte åtta tunnland obebyggd mark i Beverly Hills tillsammans med Kaupthing för totalt 3,5 miljarder kronor. Candys och Caring gick in i projektet via Christian Candys bolag CPC som är baserat på skatteparadiset Guernsey.
Candys och Caring pratar nu med andra investerare om att köpa ut Kaupthing från projektet.
Kaupthing är även partner med CPC i ombyggnaden av sjukhuset Middlesex i London på det ställe som kallas ”Noho Square”.
I sjukhus-projektet gav Kaupthing lån på 2,7 miljarder kronor, som ska återbetalas år 2011. Enligt Daily Mail har Kaupthing inte lyckats sälja av dessa lån.
Lånet avser ett markområde på tre tunnland. Marken köptes för 2,1 miljarder under år 2006, men bedöms nu inte vara värd mer än 1,8 miljarder.
Nick Candy avfärdar all oro kring både projektet i Beverly Hills och i London.
– Jag är säker på att allt kommer att bli bra. Vid Noho Square pågår arbetet som vanligt. Vi är fortfarande helt engagerade i det och inget har förändrats.
Bröderna Candy är inte de enda britter som känner av kyliga vindar från Island. Banker och investmentbolag från Island har ägarintressen i brittiska butikskedjor såsom Hamley’s, House of Fraser, Oasis och Karen Miller.
Robert Tchenguiz sålde under tisdagen 25 procent av pubkedjan Mitchells & Butlers. Över 100 miljoner aktier i All Bar One såldes för 130 pence per aktie jämfört med gällande börskurs på 163 pences.
Även om ägarandelen var Tchenguiz’, var det Kaupthing som sålde den och hade enligt Daily Mail aktierna som säkerhet.