Realtid

Var är Götblad och Therese Mattsson?

Helene Rothstein
Uppdaterad: 12 feb. 2008Publicerad: 12 feb. 2008

Nu har precis ansökningstiden för ny rikspolischef gått ut. Ingen av stortipparna har sökt tjänsten. Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap talar om Sverige som den sista sovjetrepubliken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I dag uppgav Expressen att några av de som ansökt om att få bli rikspolischef var hästskötare, verktygsmakare, skolvärd och försäljare.

AnnaLena Karlstedt, departementssekreterare vid justitiedepartementet, var i går ännu hoppfull och sade till tidningen att ansökningstiden inte hade gått ut ännu.

Det gjorde den i natt och ytterligare två okända personer har lämnat in ansökan.

– Nu får vi titta igenom vilka som har sökt sen får vi diskutera hur vi ska gå vidare. Ärendet bereds, säger Annalena Karlstedt till Realtid.se

– Exakt hur vi går tillväga vet jag inte för tillfället, säger hon.

När vet du det?

– Det vet jag inte heller.

När är det beräknat att ni ska vara klara?

ANNONS

– Det finns ingen sådan tid.

– Det här är första gången vi har öppen rekryteringsförfarande till rikspolischef. Vi har inga rutiner kring hur det här ska gå till.

För att undvika att gamla politiska kompisar ska bli höga tjänstemän har regeringen beslutat att det ska vara ett mer öppet rekryteringsförfarande.

I sitt jultal överraskade statsminister Fredrik Reinfeldt när han sa att jobbet som ny rikspolischef, efter sparkade Stefan Strömberg, skulle utannonseras. Vilket också gjordes i både Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter samt på regeringens webbsida.

Ett av få kända namn som slutligen har kommit in vid sidan av hästskötare är Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Han är redan desillusionerad och besviken.

– De som inte har stake nog att söka tjänsten har diskvalificerat sig. Det finns ju tusentals som är lika bra eller bättre än jag som inte har sökt. Om man säger ok vi menar inte allvar – vi vill fortsätta dela ut tjänster till vänner och bekanta – då är vi ju den sista Sovjetrepubliken. Det stämmer inte överens med våra grundlagar och de värderingar man ger uttryck för.

Dennis Töllborg säger att det finns många duktiga svenskar som gör att vi inte behöver ha ett Sovjetsystem.

ANNONS

Det är första gången man gör så här – kan man inte ha överseende om det inte blir fel?

– Det är viktigt att man för in det i systemet för det finns en uppfattning i Sverige om att de som har makt och pengar är unika. Men det finns alltid någon annan. Av dem som skickat in har väl några skojat men det är säkert många som jag som tycker det ska vara slut med det här.

Du tror inte du har så bra chanser?

– Sverige fungerar inte på det sättet. Jag tror man vill ha en lydig politruk. Inte någon som vill minska brottslighet istället för att mäta statistik. Det skulle aldrig falla mig in att göra ett antal trafikkontroller, eller välja att bara ta de enkla brotten bara för att leverera till departementet.

Men du har ändå sökt tjänsten?

– Jag är kunnig och intresserad av polisverksamhet och har sysslat med det nästan hela min karriär. Jag, liksom många poliser jag träffat är bekymrad över detta. Man måste göra ett bra polisarbete istället för att behaga makten.

– Söker man inte har man valt att vara lojal mot något annat än grundlagen och då är jag tveksam till om de skulle vara bra polischefer.

Dennis Töllborg anser att det egentligen är tid för en kvinna på posten. Han berömmer Stockholms länspolismästare Carin Götblad och Rikskriminalens chef Therese Mattson.

ANNONS

– Men de har inte valt att spela spelets regler. Kan man inte kan gå den öppna vägen är jag tveksam om man har den kraften att ställa upp när det blåser.

Har du sett listan över dem som har sökt?

– Nej, inte hela. Det kan ju ha kommit in några riktigt bra. Min uppfattning är att den som är bäst på att se till att det blir ett bra polisarbete ska få jobbet – inte den som är trevligast på festerna på Fårö.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]