Realtid

Universiteten kan inte stoppa fusket

Helene Rothstein
Uppdaterad: 06 okt. 2008Publicerad: 06 okt. 2008

Universitetsfusket varierar kraftigt mellan olika lärosäten i Sverige. På Södertörns högskola fuskar flest studenter och på Göteborgs universitet är de ovanligt hederliga – eller?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

USA-notering – ger det verkligen högre värdering?

23 mars 2025

Högskoleverkets statistik visar kraftiga variationer mellan de svenska lärosätena när det gäller fusk som leder till avstängning eller varningar.

Mest inrapporterat fusk skedde i fjol på Södertörns Högskola. På andra plats hamnade Högskolan i Borås och på tredje plats Gymnastik- och idrottshögskolan.

Intressant nog fuskas det enligt genomsnittet på Uppsala universitet. Men till skillnad från de flesta andra universitet och högskolor leder detta sällan till avstängningar. Det mesta av fusket resulterar i varningar.

På Uppsala och Stockholms universitet gick det i fjol drygt 20.000 studenter. Lärosätena rapporterar in ungefär lika mycket fusk.

Men på Stockholms universitet blev resultatet att 22 elever fick avstängningar. På Uppsala universitet bara var det bara nio stycken.

Och Uppsalas nio avstängda studenter tål att jämföras med Lunds universitet där nästan alla studenter som åkte fast i fjol stängdes av.

Av fjolårets 45 fuskande elever i Lund blev bara 2 stycken varnade. Övriga 43 stängdes av.

På flera konstnärliga högskolor som Danshögskolan och Dramatiska institutet förekommer inget fusk alls, enligt Högskoleverkets statistik.

ANNONS

Therese Kruse är handläggare på disciplinnämnden vid Södertörns Högskola.

– Vi har hamnat på första plats i flera år och det beror på att vi har jobbat väldigt aktivt sedan 2004 med ett system som heter Urkund.

På Södertörns högskola är männen, precis som i resten av landet, överrepresenterade i fusk-statistiken. Fast i hela landet ökande andelen kvinnor från 36 procent år 2006 till 43 procent i fjol.

Pontus Kyrk, verksjurist på Högskoleverket, antar att det egentligen fuskas mer i Sverige.

Han säger att skillnaderna beror på att skolor med lite fusk inte arbetar lika aktivt med frågan.

– Bara för att man har många ärenden behöver det inte betyda att det fuskas mer där. Där få fall rapporteras in kan man diskutera kvalitén. Nästan alla lärosäten använder söktjänsterna som upptäcker plagiat.

Vilka använder inte dem?

–Det vet inte jag.

ANNONS

Ska ni ta reda på det?

– Alla högskolor är självständiga myndigheter. Tycker man att man inte behöver kolla det här mer noggrant så är det upp till dem.

Pontus Kyrk tycker inte att man ska överdriva problematiken.

– Det är försvinnande få studenter som fälls. Men det är klart om man inte arbetar aktivt hittar man färre fall och stora lärosäten borde ha ungefär lika många ärenden.

Magnus Hallberg, universitetsjurist vid Uppsala universitet antar att avstängningarna kommer att öka i år eftersom plagiatfusket har blivit mer omfattande.

Varför Uppsala, i relation till andra lärosäten, stänger av så pass få elever vet han inte men tycker inte att just det är anmärkningsvärt.

– Däremot, om vi inte skulle ha gjort några anmälningar alls – då skulle det ha sett konstigt ut.

Läs rapporten här

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS