Realtid

"Swedbank riskerar kreditsmäll på 30 miljarder"

administrator
administrator
Uppdaterad: 21 nov. 2008Publicerad: 21 nov. 2008

UPPDATERAD Samtidigt som Swedbank gör en omstart hopar sig nya moln för krisbanken. "Mycket talar för att Baltikum devalverar sina valutor, vilket skulle innebära en kreditsmäll på 30 miljarder kronor för banken", säger Rodney Alfvén, analyschef på Cheuvreux.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Trading Direkt

Nasdaq lanserar nytt index för att spåra börsnoteringar

24 jan. 2025

Analytikern Rodney Alfvén var den förste som, i en Realtids-intervju, förutspådde krisen i Swedbank och behovet av en nyemission.

Sedan dess håller banken på att in knappt 12,5 miljarder kronor i en nyemission och styrelsen har tvingats plocka in en ny vd.

Så sent som igår signalerade banken att utsikterna i ett av bankens problemområden, Baltikum, såg ljusare ut än befarat.

Men Rodney Alfvén målar alltså upp en helt annan hotbild. Orsaken är den kollapsade ekonomin i Baltikum.

Det har satt fart på spekulationerna om att en eller flera av de baltiska länderna kommer att tvingas att devalvera sina valutor.

– Det mesta talar för att minst två av tre länder i Baltikum kommer att behöva devalvera sina valutor med 20-25 procent., säger Rodney Alfvén.

Eftersom majoriteten av lånen är kopplade till euron medför en devalvering att hushållens lånebörda ökar.

– I förlängningen leder det till ökade kreditförluster för bankerna, säger Rodney Alfvén.

ANNONS

Hur stora kreditförluster kommer Swedbank att göra?

– Vid en devalvering räknar jag med banken kommer att förlora 10-15 procent av sina fordringar eller 30 miljarder kronor under fyra till fem år, säger Rodney Alfvén.

Kommer bankens nyemission klara av att täcka förlusterna?

– Ja, eftersom banken tjänar bra med pengar i Baltikum blir konsekvenserna bara en smärre förlust. Samtidigt är det viktigt att påpeka att det här resonemanget är omgärdat med extremt stor osäkerhet.

– Om det skulle bli en devalvering i samtliga de baltiska länderna så skulle Swedbank få en omdelbar positiv resultateffekt på grund av våra valutapostioner. I ett andra steg kommer kreditförlusterna att öka, men vi har inte kommenterat hur stora förlustnivåer ett sådant scenario skulle innebära, säger Johannes Rudbeck, ir-chef på Swedbank.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS