Penningpolitiken skapar verkliga valutaförluster för onlinespelarna.
Svenskar förlorar miljoner i Second Life
Mest läst i kategorin
Jan Welter Timkrans, vd för Mindark och självutnämnd finansminister i Entropia, skulle gärna släppa växelkursen fri.
Svenska Mindark har valt att låsa den fiktiva valutan i Entropia Universe till den amerikanska dollarn. Men grundaren Jan Welter Timkrans skulle gärna låta valutan flyta fritt mot dollarn, precis som den svenska kronan. Det har dock visat sig vara svårt.
– Vi vill ha något som fungerar bättre än i den verkliga världen. De mindre valutorna är synnerligen påverkbara. Vi vill säkra upp mot stora svängningar. Vi vill ordna saker och ting så stabilt som möjligt för våra användare.
Mindark har en grupp medarbetare som ”sysslar med balanseringsfrågor”.
Som en regering?
– Det kan man säga.
Med dig som finansminister?
– Jag är i alla fall involverad i det hela.
Varje Project Entropia Dollar är värd en dime – en tiondels dollar.
Mindark lovar att köpa tillbaka spelets pengar för verkliga pengar. Det är inte självklart. I Second Life är spelarna hänvisade till att kränga sina tillgångar till varandra, om de befarar att luften är på väg att gå ur marknaden.
Linden Lab, företaget bakom Second Life, har inte valt att låsa spelets valuta Linden dollar till den amerikanska dollarn, men i praktiken varierar kursen obetydligt.
En miljon aktiva användare i Second Life spenderade 30 miljoner timmar vid datorn i april. Det är lite jämfört med Skypes användare, som hinner prata mer än 500 miljoner timmar under en månad.
Ändå har Second Lifes användare hunnit knyta upp samlade tillgångar på 19 miljoner dollar.
Både i Entropia och i Second Life kommer två av fem spelare från USA. Svenskar utgör bara en halv procent i Second Life.
Det innebär ändå att svenskarna skulle sitta på mer än 60 miljoner kronor bundna i spelets valuta, som i praktiken är fast bundet till dollarn.
På ett år har dollarn rasat från sju till sex kronor. Svenskarna skulle alltså ha förlorat omkring nio miljoner kronor sedan maj förra året.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.