Realtid

"Svenska pensionspengar fortfarande investerade i flera av världens största utsläppsbovar"

"Svenska pensionspengar fortfarande investerade i flera av världens största utsläppsbovar"
Realtid.se
Uppdaterad: 05 mars 2021Publicerad: 05 mars 2021

Inte ett enda av de bolag som utvinner kol, olja och gas som AP-fonderna försökt påverka har satt utsläppsmål i linje med Parisavtalet. Det framgår av en ny rapport av Naturskyddsföreningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

AP-fonderna motiverar sina fortsatta investeringar i fossila bolag med att de är aktiva ägare och kan påverka bolagen i en hållbar riktning. På det sättet försöker fonderna få bolagen att ställa om i linje med Parisavtalet.

I rapporten ”Våra fossila pensioner” framgår att Första till Fjärde samt Sjunde AP-fonden har röstat på bolagsstämmor för att stärka bolagens klimatarbete. Däremot har utredarna haft svårt att bedöma om AP-fonderna har använt sig av dialog med bolagen, eftersom det enligt författarna finns väldigt lite insyn i den typen av processer. Rapportens huvudsakliga slutsats är att – trots att AP-fonderna i stor utsträckning lagt sin röst på klimatförbättringar – så har inte ett enda bolag som utvinner fossila bränslen åtagit sig att minska sina utsläpp i enlighet med Parisavtalets 1,5-gradersmål.

– Trots att klimatkrisen är akut så är våra svenska pensionspengar fortfarande investerade i flera av världens största utsläppsbovar. AP-fonderna försöker genom sitt ägande påverka fossila bolag att ställa om i linje med Parisavtalet, men vår granskning visar att bolagen inte åtagit sig att göra det som krävs, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare i en skriftlig kommentar.

– Möjligheten att ställa om för bolag som livnär sig på utvinning av fossila bränslen är mycket liten. Därför bör AP-fonderna överge strategin och i stället göra sig av med sina fossila innehav i dessa bolag.

Enligt rapporten är det endast två bolag av samtliga granskade som satt utsläppsmål i linje med 1,5-gradersmålet. Hos kraftbolagen verkar det alltså finnas en viss omställningspotential – men deras omställning måste påskyndas betydligt för att de i närtid ska kunna bli fossilfria.

Enligt Karin Lexén kan AP-fonderna påskynda kraftbolagens klimatomställning genom att utesluta bolag som inte antagit omställningsplaner i linje med Parisavtalet – för att sedan de återinvestera i bolagen när de antagit planer.

Under 2020 har AP-fonderna minskat sina innehav i fossila bolag. Störst framsteg har Första och Andra AP-fonden gjort genom att dra sig ur bolag som utvinner och framställer fossila bränslen. Trots denna förbättring visar rapporten att AP-fonderna tillsammans har investeringar värda 15,7 miljarder kronor i 66 av världens 200 största kol-, olje- och gasbolag. Om AP-fondernas andelar av dessa bolags fossila reserver skulle förbrännas motsvarar det hela Sveriges årliga utsläpp.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]