Saltsjöbadsavtalet från 1938 ersätts nu av ett nytt huvudavtal.
Svenska modellen kläds om
Mest läst i kategorin
Ett gemensamt mål för LO, PTK och Svenskt Näringsliv är att hålla politikerna borta från spelet på arbetsmarknaden.
Företrädarna för de tyngsta organen på svensk arbetsmarknad är överens om att det nu är dags att börja förhandla om ett nytt huvudavtal.
Utlösande var att LO:s styrelse sagt ja till regelrätt förhandling, vilket tjänstemannakartellen PTK och arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv (SN) redan gjort.
– Det här handlar ytterst om att ta tillbaka makten över arbetsmarknaden från politikerna. Vi parter ska avgöra vilka spelregler som ska gälla på arbetsmarknaden, slog SN:s vd Urban Bäckström fast.
Den grundförutsättningen är parterna överens om. Svårigheten vid förhandlingsbordet blir att få respektive hjärtefrågor att slå i samma takt.
Arbetsgivarna har länge haft synpunkter på turordningsregler och hur facken tillämpar sin konflikträtt, inte minst vad gäller sympatiåtgärder.
– Vi är inte ute efter att ändra den grundlagsstadgade rätten till konflikter. Utan det handlar om hur konfliktreglerna tillämpas och när de kan utlösas, sade Urban Bäckström som saknar ett regelverk för en arbetsmarknad på 2000-talet.
Facken vill gärna diskutera frågor om rehabilitering och omställning när jobben försvinner samt anställningsskydd. LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin beskrev en turbulent arbetsmarknad med yngre människor som hoppar från jobb till jobb:
Parternas ambition är att skriva under ett nytt huvudavtal före årsskiftet.
Dagens huvudavtal – ingått mellan LO och dåvarande Saf i Saltsjöbaden 1938 – är grunden för den svenska modellen med kollektivavtal. Det mesta i avtalet gäller inte längre. Men förhandlingsordning och vissa spelregler har överlevt politikernas lagstiftning, som tog riktig fart på 1970-talet.
Nu upprepar historien sig – än en gång ska arbetsmarknadens parter försöka mota Olle i grind.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.