The Pirate Bay ska gå plankan – eller kanske hissa Jolly Roger ännu högre? Samtidigt blir musik från tusentals skivbolag gratis på heta musiktjänsten Spotify.
Svensk musik exploderar på Spotify
Mest läst i kategorin
Läs mer efter veckans fredagstävling.
Fredagstävling
Tävlingen är nu avgjord och vinnarna underrättas via mejl. Rätt svar är alternativ 1 (Jeff Beck).
Fem läsare kan vinna Morrisseys kommande cd Years of refusal, som har distinktionen att släppas två skivbolag som förknippas med helt annan musik än just Mozzers. Nämligen gamla reggae-etiketten Attack, som Morrissey återupplivade häromåret, och altcountry-etiketten Lost Highway.
Morrissey fyller 50 år den 22 maj, men du kan fira redan nu om du vinner i Realtids fredagstävling. Trots att Morrissey har en låt som heter It’s not your birthday anymore på skivan.
Svara rätt på frågan nedan och mejla in svar till [email protected] senast onsdagen den 18 februari klockan 13. Ange ”Snattare förenen eder” som ämnesrad. Skicka med fördel med din adress.
En av dessa kända gitarrister gästar på skivan. Vilken?
1. Jeff Beck.
X. Slash.
2. Yngwie Malmsteen.
Den 26 februari är det för övrigt En afton med Morrissey på Debaser Medis i Stockholm. The Magic Numbers sångare Romeo Stodart ska sjunga Moz-favoriter tillsammans med svenskar som Anna Järvinen, El Perro Del Mar, Adam från Shout Out Louds. Morrissey kommer även att firas på en rad andra vis i Sverige.
Fredagskrönikan
I går rapporterade jag i Realtid.se om den populära musiktjänsten Spotifys senaste bravader. Spotify har fått klart med indie-aggregatorn Merlin om att lägga ut mängder av musik.
Något som kan vara nog så välkommet efter allt spott och spe Spotify fått utstå de senaste veckorna. Detta sedan några stora skivbolag ville dra in musik från tjänsten och pekade på rättighetsfrågan.
Spotify har dock bra saker att bjuda på som motdrag. I dag börjar sajten strömma ut de nya skivorna från så vitt skilda artister som Morrissey, Mikael Wiehe och Lars-Kristerz till sina användare – innan releasedag. Och Weeping Willows-croonern Magnus Carlsson har satt samman en playlist med Morrissey-tema.
Men det stora är ändå Merlin-dealen.
I går gick jag in och kikade på djupet vad det innebär att Merlins medlemsbolag lägger ut sin musik på Spotify. Listan över alla medlemsbolag var lite oöverskådlig, så jag printade ut bibban.
Jisses! Dags att köpa ny bläckpatron…
92 sidor med över 50 bolagsnamn på varje – uppemot 5.000 skivbolag. Med allt från Bear Family – specialister på att göra intierade återutgivningar av amerikansk rootsmusik – till electronica-etiketter som Warp och metal-fästningar som Century Media.
Så jag ringer upp Mats Hammerman i Sundsvall. Han driver skivbolaget Massproduktion men är också inbladad i Swedish Label Rights och SOM (Svenska Oberoende Musikproducenter). De sistnämnda har hand om 120 av de uppskattningsvis 300 riktigt aktiva svenska oberoende skivbolag som existerar. Bolagen ingår i Merlins satsning.
Då säger Hammerman att Merlin troligen är uppe i 14.000 skivbolag vid det här laget.
Fjortontusen!
Det var inte illa.
Enligt en uppgift har Merlin nu en lika stor marknadsandel som EMI – världens fjärde största skivjätte.
Så går jag igenom luntan med bolagsnamn. Blicken
fastnar
på ett långt sjok bolagsnamn – och plötsligt inser jag vidden av hur mycket svensk musik som ska ut på Spotify.
Bara på bokstaven A hittar jag A West Side Fabrication, med band som Bear Quartet och Adrian Recordings, som var först ut med Markus Krunegårds band Laakso men också har Familjen, Andreas Tilliander och Emil Jensen.
Flera av dagens viktigaste oberoende lablar finns med, som Luxury, Hybris och Licking Fingers. Det sistnämnda bolaget har flitigt exponerade akter som Frida Hyvönen och El Perro Del Mar.
Allt är dock inte så här indie-poppigt.
Under Merlin beskydd finns också stora kataloger som de från Bonnier Amigo, Gazell, Playground Music och Sound Pollution. Gamla MNW och Silence inte att förglömma.
Bonnier Amigo har ett i alla betydelser brett utbud, med allt från idolidoler som Markoolio och Amy Diamond till mer kreddiga artister som Nisse Hellberg och Esbjörn Svensson Trio. Gazell har klassisk svensk jazz som Arne Domnérus, Sound Pollution har en lastbil full med metal och punk. I MNW-arkivet finns allt från Nationalteatern och Imperiet till The Wannadies.
Ni hör. Den svenska musikskatten – och det så kallde musikundret – hittar till nätet, på en laglig tjänst. Billigt eller gratis.
Med tanke på The Pirate Bay-rättegången är tidpunkten den bästa tänkbara. Mediagenomslaget lär bli omfattande. Till och med Pirat-Peter Sunde har sagt att att han använder Spotify.
Subliminal Sounds, med internationella underground-stjärnskottet Dungen, får också plats under Merlins troll-cape. För att komma bort från scannandet av Merlin-dokument bläddrar jag lite i färska numret av brittiska musikmagasinet Uncut.
Tidningens stående inslag ”My life in music” är en sida där olika kända artister berättar om vilka skivor som förändrat deras liv. ”Orsaken till att jag plockade upp en gitarr”, och så vidare.
Den här gången är turen är kommen till Robin Pecknold från Fleet Foxes. Ni vet, det skäggiga Seattlebandet som utsågs till årets band, årets nykomling och toppade otaliga årsbästalistor vid årsskiftet.
Under rubriken ”Skivan som påminner mig om mitt gamla jobb” väljer Robin Peckgold just Dungens album Ta det lugnt från 2004.
”Jag tycker Dungen är världens bästa band. Jag kunde lämna den här skivan på loop på mitt kockjobb tills inga av mina arbetskamrater stod ut längre. Saken som lockar mig är den transportativa kvaliteten i musiken – de långa instrumentala passagerna, de galna gitarrljuden, de nästan lustigahuset-speglande pianopartierna.”
Beröm från en världsbäst tillika Spotifyaktuell artist till en annan.
Ta det lugnt var det.
Jo, det är just vad jag tänker försöka göra i kväll. Ladda upp – eller är det ner ? – inför helgen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.