Johan Ernst Nilson har bestigit de högsta bergstopparna på sju kontinenter, bott bland kannibaler och flugit gummibåt.
Svensk ”Marco Polo” drillar näringslivet
Mest läst i kategorin
Nu lär han näringslivstoppar framgångsknepen. Förra året valdes han dessutom in i anrika Explores Club för upptäcktsresande i New York.
– De är inte intresserade av risktagande, utan av forskning. Jag har jobbat med forskning om glaciärer, åkt Nordvästpassagen och gjort 28 expeditioner. Jag har också gjort filmer om Himalaya för Discovery Channel Norden. Hittills är det bara fem, sex svenskar som har blivit invalda, säger Johan Ernst Nilson till Realtid.se.
I förra veckan intervjuades han i CNN, BBC har gjort reportage om honom. Tidningar utomlands skriver om honom:”galning eller geni” och den ”moderne Marco Polo”.
Han är en erfaren äventyrare med dokumenterat miljöengagemang. Bland annat har han rapporterat om klimatförändringarna på Antarktis för Vetenskapens värld och Rapport. Han har också gjort flera filmer åt ansedda National Geographic. Trots att han är erfaren är han knappt känd i Sverige.
– Det beror nog på att jag jobbar så mycket utomlands. Jag slår inte heller på trumman för expeditionerna i pressen, säger han.
Nu på söndag åker han till Europas högsta berg, Mount Elbrus i Ryssland, 5642 meter över havet. Dit åker han med ett gäng från finansbolaget Sergel för att hjälpa dem med teambuilding.
– Den äldsta deltagaren är över 60 år, den yngsta en tjej i 20-årsåldern, säger Johan Ernst Nilson, som har tränat och förberett dem med motivation och fokusering i ett halvår.
När vi ses på kafé Vetekatten i Stockholm är han brunbränd och laddad med energi.
– Jag tränar genom att gå upp för Hammarbybacken med ryggsäck, säger han.
Han blev upptäcksresande 1994 och hade inga tankar alls åt det hållet innan dess. Han var inte alls äventyrlig av sig. På gymnasiet fick han sämsta betyg i idrott.
Den första expeditionen kom till efter vad med kompisar när han bestämde sig för att cykla till Marocko från Sverige. Det tog 52 dagar.
– Det var på den resan jag lärde mig hur viktigt det är med förberedelser, säger Johan Ernst Nilson.
Att föreläsa om ledarskap för chefer på stora företag i världen har blivit en viktig inkomstkälla för att finansiera expeditionerna. Istället för att fokusera på prestationen i sig, lägger han vikt på att poängtera sina erfarenheter, misslyckanden och att motivera cheferna. Han pratar om vad han har lärt sig och målar upp exempel och situationer.
– Själv frågar jag mig alltid vad som är syftet med vad jag gör. Många kommer in på möten utan att alls veta vad de får ut av dem.
Johan Ernst Nilson fokuserar på tre punkter, som han rekommenderar cheferna att följa: förarbete, genomförande och efterarbete.
– Jag använder det även privat och det fungerar verkligen. I efterarbetet går jag igenom misslyckanden för att lära mig till nästa gång. Så länge jag fortsätter att försöka är det inget misslyckande, säger han.
Det gäller också att kunna förutse vad som kan hända. Johan Ernst Nilson har därför börjat spela schack för att lära sig att förutse nästa drag. Han har dessutom alltid en plan B med sig om något går snett Det är någonting som många företagsledare inte tänker på alla gånger, enligt honom.
Borde det här inte vara självklart att känna till?
– Jo, men folk behöver påminnas om det.
En annan inkomstkälla är teknikttester på expeditioner. Det handlar om allt från digitalpennor, kameror, syremätare, klockor till glasögon.
– Det är ett intressant sätt att nischa sina produkter. Tänk att kunna ha med i produktbeskrivningen att klockan har varit på Mount Everest topp, säger Johan Ernst Nilson.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.