Realtid

Svårt att samarbeta med utländska universitet

Helene Rothstein
Uppdaterad: 26 nov. 2008Publicerad: 26 nov. 2008

Sylvia Schwaag Serger, chef för Vinnovas internationella avdelning, förklarar varför det blir svårt för europeiska forskare att samarbeta med utomeuropeiska universitet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hur ska Europas forskningsvärld bli mer konkurrenskraftig på den globala marknaden och mer attraktiv för forskare?

Det var den stora frågan på konferensen Spelplan Europa som som Verket för innovationssystem, Vinnova, arrangerade i går.

Konferensen belyste även nya satsningar som EU-kommissionen har tagit initiativ till.

En programpunkt var ”Hur ska Europa knyta starka och konkurrenskraftiga allianser med omvärlden?”

Virginia Vitorino, från EU-kommissionen presenterade några av kommissionens avsikter och bemöttes av en kritisk Sylvia Schwaag Serger.

På pappret kan det se bra ut, men verkligheten är en annan, menade Sylvia Schwaag Serger, och berättade om den frustration som hon erfarit uppstår mellan forskare på kinesiska och europeiska universitet, vilken i huvudsak grundar sig i fördomar om den andre.

– Européer klagar på bristande kvalitet och kineserna känner sig som juniora samarbetspartners. Båda känner en frustration över att de inte får det utbyte som de hade räknat med. Vi måste lära oss att samarbeta, fortsatte Sylvia Schwaag Serger

Det är vidare inte bara samarbete som saknas. I Europa fattas även en förmåga att tillvarata utomeuropeisk kompetens, till skillnad från USA.

ANNONS

– USA har i större utsträckning kunnat tillvarata den kompetens som finns inom den kinesiska och indiska populationen inom landet, menar Sylvia Schwaag Serger.

– Jag är ledsen över att jag håller med dig. Vi inser dessa problem och har tyvärr ingen lösning på dem, svarade Virginia Vitorino.

Att samarbete fungerar mellan europeiska och utomeuropeiska universitet är viktigt på grund av kunskapsutbyte. Men det är inte i alla lägen som länder upplever att de faktiskt tjänar på ett samarbete.

När det till exempel gäller Aids kan både Sverige och Sydafrika se att alla parter tjänar på ett samarbete. Men när det handlar om andra ämnen såsom teknologi kan samarbete vara svårare att få till eftersom berörda länder även är varandras konkurrenter.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS